abonneren

Tsera klaagt Apple, Microsoft aan over touchpad

Apple, LG, Microsoft en nog eens twintig andere bedrijven zijn aangeklaagd voor patentinbreuk door het Texaanse bedrijf Tsera LLC. Dit bedrijf claimt het touchpad uitgevonden te hebben en het patent te bezitten op het besturen van een elektronisch apparaat via een touchpad.Volgens Tsera is het patent "Methods and apparatus for controlling a portable electronic device using a touchpad" toegewezen aan één van hun medewerkers, Chuang Li, in 2003.De patentaanvraag is al in1999 ingediend.
Volgens Tsera maken vrijwel alle fabrikanten van mobiele elektronische apparatuur zich schuldig aan inbreuk op dit patent. Apple met zijn iPod, LG met de Chocolate, Microsoft met de Zune en zelfs onbekendere spelers als Jensen en Meizu worden met naam en toenaam genoemd.

Toch is het maar de vraag of Tsera een sterke zaak heeft. In het patent wordt gesproekn over een touchpad dat commando's registreert door middel van een patroon van aanrakingen. Elk van de aanrakingen staat hierbij voor een vooraf gedefinieerde functie. Bovendien wordt er in het patent beweerd dat het touchpad geen visuele feedback terugstuurt naar de gebruiker en dat de gebruiker het apparaat niet hoeft te bekijken om het touchpad te gebruiken. Wie wel eens een iPod, Zune of LG Chocolate gebruikt heeft weet dat het onmogelijk is om blind door de menu's te lopen.

Overigens heeft Tsera het van de 23 aangeklaagde bedrijven speciaal gemunt op Apple. De iPod-maker zou al sinds 2004 op de hoogte zijn van het patent en dus willens en wetens het patent blijven overtreden. Daarom eist Tsera een drievoudige schadevergoeding; de overige bedrijven moeten alleen de standaardboete betalen. Ook moeten alle bedrijven royalties gaan betalen om touchpads te mogen gebruiken.

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie