abonneren

Triple-layer HD-DVD is goedgekeurd

Het is vanaf nu mogelijk om hd-dvd-schijfjes te maken met een opslagcapaciteit van 51 gigabyte. De nieuwe schijfjes maken gebruik van drie datalagen. Op deze manier hoopt het hd-dvd-kamp de achterstand in opslag in te halen op het blu-ray-kamp.Huidige dubbellaags hd-dvd-media bevatten 30 GB aan opslagcapaciteit, terwijl dubbellaags blu-ray-schijfjes 50 GB bevatten. Het blu-ray-kamp heeft daarmee een voorsprong van 20 GB en dat is tegen de zin van Toshiba, die met de nieuwe drielaags schijfjes dit verschil uit de weg wil zien.

Het DVD Forum heeft de nieuwe drielaags standaard goedgekeurd, waardoor het vanaf nu mogelijk om dergelijke schijfjes te produceren. Dankzij een verbeterde techniek past er nu ook 17 GB op een enkele laag, in plaats van 15 GB. Of de concurrentie gaat reageren met een drielaags blu-ray-schijf is nog niet duidelijk; het lijkt zelfs waarschijnlijk dat het blu-ray-kamp straks wil terugslaan met een vierlaags 100 GB-schijf.

Of de 51 GB-schijfjes compatibel zijn met de huidige hd-dvd-spelers is nog niet duidelijk. In een ideaal geval zou er hooguit een firmwareupdate nodig zijn om spelers de nieuwe schijfjes te laten herkennen, maar Toshiba durft dit niet te bevestigen. Is dit niet het geval, dan is het maar de vraag of de consument de nieuwe schijfjes wel accepteert.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie