abonneren

Trendbreuk in malware

Beveiligingsbedrijven G Data zowel als Symantec komen met trendrapportages over software en computerbeveiligingen. Vooral sociale netwerken zijn doelwit van cybercriminelen.Volgens G Data lijden cybercrimelen net als gewone ondernemers onder de economische crisis als we aannemen dat de teruglopende illegale investeringen in bijvoorbeeld botnets teruglopen als gevolg van de financiële crisis. Zo heeft men andere voordeligere methoden gevonden voor de criminele cyberpraktijken, zodat munt kan worden geslagen uit de onoplettende internet gebruiker.

Zowel G Data als Symantec noemen de sociale netwerken als belangrijkste trend die door cybercriminelen wordt benut om gerichte virusaanvallen op uit te voeren. Twitter, Facebook, Myspace en Hyves worden steeds vaker gebruikt voor phishing-acties of om virussen te verspreiden. Ook wormen banen zich een weg door deze netwerken.

De hoeveelheid malware groeit maar minder hard dan in voorgaande jaren. Dit zou een gevolg zijn van de economische crisis aldus G Data. De harde kern van de criminelen blijft echter actief omdat spam, spyware en adware nog altijd geld opleveren.

Voor de eerste keer heeft malware voor mobiele apparaten als smartphones en mini laptops een plaats veroverd in de malware top 5. Tot voor kort kwam dat niet zo veel voor, maar nu is deze vorm verdubbeld en zijn er nu 106 nieuwe malware programma's ontdekt die zich op deze doelgroep richten.

Beide bedrijven verwachten voor de tweede helft van het jaar een verdere groei van de malware. Vooral Wndows-gebruikers lopen nog steeds de meeste risico's maar ook de dreiging voor andere besturingsystemen als die van Appel en Linux groeit. Verontrustend is dat de technieken die de cybercriminelen gebruiken steeds complexer worden, waardoor het risico toeneemt.

De webgebaseerde bedreigingen blijven belangrijke risico's door aanvallen op legitime websites. Die worden door aanvallers misbruikt om gebruikers om te leiden naar sites met gevaarlijke inhoud. Belangrijk is het dan ook om browsers up to date te houden, zodat de aanvallers geen gebruik kunnen maken van illegale onopgemerkte downloads die ongemerkt malware op uw pc installeren.
Alles overwegende rijst de vraag wie er het meeste verdienen aan al die malware?

Bron: G Data en Symantec 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: