© CIDimport

Trage uitrol van WiMAX in Nederland

Geplaatst: 30 maart 2007 - 11:03

Aangepast: 17 november 2022 - 08:40

Redactie ID.nl

Het schiet niet echt op met de commerciële uitrol van WiMAX in Nederland. Ondanks diverse experimenten duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de techniek doorbreekt. Het lijkt allemaal zo mooi: een snelle en mobiele breedbandverbinding voor een fractie van de gangbare prijs.

Trage uitrol van WiMAX in Nederland

Het schiet niet echt op met de commerciële uitrol van WiMAX in Nederland. Ondanks diverse experimenten duurt het waarschijnlijk nog enkele jaren voordat de techniek doorbreekt.

Het lijkt allemaal zo mooi: een snelle en mobiele breedbandverbinding voor een fractie van de gangbare prijs. Al lange tijd verwachten deskundigen de doorbraak van de techniek die dit allemaal mogelijk maakt: WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access). In Nederland werkten Casema en WorldMax ieder voor zich al aan experimenten en kortgeleden lanceerde ook CallMax een testomgeving.

De drie hebben grootse plannen met de nieuwe techniek. Zo wil Casema WiMAX gaan gebruiken om hun bestaande en nieuwe producten als tv, internet en vaste telefonie, toegankelijk te maken in de landelijke gebieden waar geen vaste bekabeling ligt. In 2006 nam het bedrijf hiervoor de zendmasten en tijdelijke vergunning over van Versatel. Gradus Vos, woordvoerder van Casema, geeft aan dat ze ook aspiraties hebben om mobiele telefonie aan te bieden.

Ook nieuwkomer CallMax wil bij gebleken succes het WiMAX-netwerk uitrollen over Nederland. Het bedrijf gebruikt daarvoor dan hun tweehonderd semafoonstations die over het land liggen verspreid. Met speciale pcmcia-kaarten, modems, compact flash pda's en smart phones kan het mobiele signaal worden opgevangen. Technisch directeur Chris van Steenbergen: "Bovendien zit er vanaf 2008 standaard WiMAX-hardware op laptops. Intel is daar druk mee bezig." Daarnaast ontwikkelen Samsung, Alcatel en Motorola momenteel smartphones die het WiMAX-signaal gebruiken.

Ondanks de experimenten van CallMax, Casema en WorldMax is er flink wat scepsis. Vos: "Niemand heeft echt ervaring met het uitrollen van WiMAX. Vorig jaar is weliswaar een mobiele standaard afgesproken, toch gaat het nog zeker twee jaar duren voordat de techniek grootschalig wordt toegepast. En dan alleen als aanvulling op vaste verbindingen. Het zal er nooit in plaats van komen."

De huidige mobiele operators vormen een andere vertragende factor. Veel van hen hebben namelijk zwaar geïnvesteerd in hsdpa (high speed downlink packet access), de snelle variant van umts. Beide technieken zijn beduidend langzamer en kostbaarder dan WiMAX, maar wel verder ontwikkeld en geïmplementeerd.

De groei zal voornamelijk komen van bedrijven die zelf geen netwerk voor mobiele telefonie hebben. Zij krijgenechter te maken met de hoge investeringen die nodig zijn voor voldoende dekking. Dit is vooral in de steden een groot probleem omdat het signaal daar sterk wordt belemmerd door hoge gebouwen. Om te voorkomen dat er daardoor op iedere hoek van de straat een antenne moet worden geplaatst, is het belangrijk dat een zo laag mogelijke frequentie wordt gebruikt: maximaal 2,6GHz. Hiervoor is echter een aparte licentie nodig.

In september zal het ministerie van Economische Zaken de 2,6GHz-banden veilen. Het is de vraag of de ambtenaren de licenties toewijzen voor WiMAX-toepassingen. De bandbreedte kan, onder druk van de huidige aanbieders van mobiele telefonie, namelijk ook worden gereserveerd voor umts-toepassingen. CallMax' Van Steenbergen maakt zich echter geen zorgen: "Als onze experimenten slagen, doen we mee aan de frequentieveiling. Onze contacten met het ministerie zijn al jaren heel goed. We gaan er vanuit dat de veiling technologisch neutraal verloopt, waarbij de frequenties dus niet alleen worden toegewezen aan bijvoorbeeld umts."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten