abonneren

Toshiba lanceert in Japan eerste brandstofcel-product

Toshiba lanceert in Japan het eerste commercieel verkrijgbare brandstofcel-product genaamd: Dynario. Een externe energiebron voor digitale elektronica. De brandstofcel zet methanol rechstreeks om in elektriciteit.Toshiba is naar eigen zeggen wereldleider in de ontwikkeling van de brandstofceltechnologie voor draagbare elektronische apparatuur. Al jaren worden er prototypen getoond van apparaten zoals notebooks en telefoons met energievoorziening door een brandstofcel. Tot nu toe is er echter nog nooit een dergelijk product op de markt gekomen.

Het energiegebruik van draagbare elektronische apparaten neemt steeds meer toe, door toegevoegde functionaliteit als navigatie, tv-ontvangst en internetconnectiviteit. Het leegraken van de accu's wordt daarmee een steeds groter punt van aandacht. De Dynario DMFC (Direct Methanol Fuel Cell) levert instant energie die apparaten kan bevrijden van adapters en het stopcontact. De brandstofcel werkt op methanol en zuurstof uit de lucht. Een chemische reactie zorgt voor de productie van elektrische energie.

De Dynario ter grootte van een hand, is Toshiba's eerste DMFC-product. Na vulling vanuit een speciale methanolpatroon, begint de elektriciteitsproductie.  Via een usb-kabel kan de opgewekte energie worden gebruikt voor het opladen van een telefoon of digitale mediaplayer. Een methanolvulling waar ongeveer 20 seconde voor nodig is, levert genoeg energie voor het opladen van twee gangbare telefoons.

De elektriciteitsproductie wordt geregeld door een microcomputer. Ook is er een lithium-ion accu ingebouwd, voor de opslag van elektrische energie.

De Dynario gaat in Japan ca 220 euro kosten. Een patroon met brandstof bevat 50 ml kost ca. €23 per vijf.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord