abonneren

Toshiba 3D-tv zonder bril

Toshiba is de eerste die 3D-televisies gaat aanbieden die zonder speciale bril te bekijken zijn. Wel geeft het bedrijf toe dat de techniek nog niet ver genoeg uitontwikkeld is om grootschalig toegepast te worden.De techniek is nog niet concurrerend als we kijken naar prijs en schermgrootte. Toch is Toshiba ervan overtuigd dat 3D-tv zonder speciale bril de toekomst heeft.
Toshiba zal in december een 12 inch- en 20 inch-versie uitbrengen, die respectievelijk ongeveer $1440 en $2880 gaan kosten. Vooralsnog komen deze toestellen alleen in Japan uit. Toshiba beschouwt deze toestellen meer als een demonstratie van wat er mogelijk is, dan dat ze er grote aantallen van verwachten te verkopen.

Toshiba is een van de weinige fabrikanten van consumentenelektronica die nog niet veel hebben geïnvesteerd in de huidige in opkomst zijnde 3D televisie-technologie. Het is niet te verwachten dat de grotere spelers op dit gebied zoals Samsung, Sony en Panasonic, Toshiba met de 3D-technologie zonder bril op korte termijn zullen volgen.

De techniek van Toshiba werkt door het toepassen van duizenden kleine spiegeltjes in het display, die er voor zorgen dat het lijkt alsof de beelden echte diepte hebben. De technologie is nu in opkomst bij bijvoorbeeld digitale 3D-camera's die in een lcd-zoeker 3D-foto's kunnen tonen zonder speciale bril. Ook Nintendo gebruikt de technologie voor de 3DS gameconsole.

De techniek is moeilijker toe te passen in grote schermen en is dan ook nog niet geschikt voor de gangbare grote televisieformaten. Een andere complicatie is dat ook de gebruikte beelden een ander formaat gebruiken dan nu gangbaar is voor de 3D-tv's met bril. Het is dan ook niet uitgesloten dat er weer een nieuwe formatenoorlog zal ontstaan die de elektronicafabrikanten in de problemen kan brengen.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: