abonneren

µTorrent 2.0 bewaakt bandbreedte

Bittorrent, het bedrijf achter de populaire torrent-clients µTorrent en BitTorrent, introduceert een belangrijke nieuwe technologie met de komst van de nieuwste versie van het programma µTorrent. µTorrent versie 2.0 gebruikt het nieuwe µTP-protocol, dat voor een revolutie in de torrentwereld zal zorgen, aldus de makers.
Torrents worden gebruikt voor het efficient uitwisselen van bestanden tussen meerdere computers (peer-to-peer).

Het µTP (micro-Transport Protocol) reduceert ongewenst internet verkeer. Het versnelt de reactietijden en verbetert de gebruikerservaring bij het gebruik van peer-to-peer netwerken. Een belangrijk bijeffect is dat de door veel internet providers gebruikte torrent-filtering niet meer nodig is en ook minder effectief wordt. Het µTP  protocol zorgt ervoor dat de gebruikte internet verbindingen niet overbelast raken. Het bewaakt als het ware constant de reactietijden en past  automatisch het gebruik (versturen van pakketjes) aan. Een soort QOS (quality of service) in het protocol in plaats van in het netwerk.
Zo voorkomt het protocol dat de verbindingen worden overbelast en is het afknijpen van het torrentverkeer door de providers dus ook overbodig. Het µTP gaat daarbij veel subtieler met de bandbreedte om dan het rigoureuze afknijpen dat sommige torrentfilters doen.

Volgens deskundigen is dit nieuw protocol de start van een nieuw torrenttijdperk. De makers van µTorrent benadrukken dat, terwijl zij geen financieel voordeel halen uit het nieuwe protocol, innovatie door verantwoordelijke deelnemer op een neutraal internet kan bijdragen aan een voordeel voor iedereen.

Afgezien van het µTP protocol is µTorrent nog steeds een handige en compacte torrentclient die precies doet wat het moet doen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie