abonneren

TomTom mag Tele Atlas overnemen

De Europese Commissie heeft besloten dat TomTom het bedrijf Tele Atlas mag overnemen voor $4,5 miljard. De beslissing zal waarschijnlijk slecht vallen bij Google, Yahoo en een aantal aanbieders van mobiele diensten. De beslissing van de EC stond in een vertrouwelijk rapport dat vorige week is uitgelekt. Navteq en Tele Atlas zijn de enige twee producenten van digitale kaarten die Noord-Amerika en Europa beslaan. Grote klanten van Navteq zijn onder andere Google, Yahoo en een aantal aanbieders van mobiele telefoons en GPS-apparaten.

Nokia wil heel graag Navteq kopen. In de tussentijd is het de nieuwe internetdienst Nokia Maps begonnen. Nokia verandert zichzelf langzaam in een internetbedrijf. Volgens Nokia zijn Google, Apple en Microsoft zijn grootste concurrenten.

Nu de EC de overname van Tele Atlas door TomTom heeft goedkeurd is de kans groot dat het ook de overname van Navteq door Nokia goed zal keuren. Ondanks dat beide overnames plaatsvinden in dezelfde markt, doet de EC toch afzonderlijk onderzoek naar beide transacties.

De EC heeft aan concurrenten van TomTom en Nokia gevraagd wat de consequenties zijn wanneer de twee bedrijven de digitale kaartenmakers overnemen.

Op 8 augustus zal de EC zijn beslissing over de Navteq/Nokia-transactie bekendmaken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: