''Toegang tot x86-techniek is vitaal voor nVidia''

Om op de lange termijn te kunnen blijven concurreren met Intel en AMD zal nVidia toegang moeten krijgen tot x86-technologie.

Mocht Intel dit niet toestaan, dan moet nVidia een samenwerking aangaan met bedrijven als VIA Technologies of Qualcomm.

Volgend jaar komt de cpu- en gpu-markt in een stroomversnelling, omdat zowel Intel als AMD overstappen op een nieuwe productgroep waarin de cpu en gpu worden gecombineerd tot één chip (apu, advanced processing unit). Mochten deze apu's aanslaan, dan heeft nVidia een flink probleem. Het bedrijf kan namelijk geen concurrerende producten in de markt zetten zonder toegang tot x86-technologie, die nodig is om een cpu te bouwen. De enige voor de hand liggende oplossing is een overname of samenwerking met VIA Technologies. Dit bedrijf is naast Intel en AMD de enige grote speler die een x86-licentie bezit en cpu's maakt.

Eerdere plannen van nVidia om met VIA Technologies samen te werken, werden door Intel al in een vroeg stadium geblokkeerd. Intel zou de x86-licentie laten verlopen als VIA deze licentie zou doorspelen aan nVidia. In een recente schikking tussen Intel en de Amerikaanse FTC heeft de chipfabrikant zijn strategie echter moeten herzien, waardoor een deal tussen nVidia en VIA wél mogelijk zou zijn. VIA's huidige licentie loopt tot 2013 en de FTC heeft Intel verplicht deze licentie met nog eens vijf jaar te verlengen.

Een andere optie is een samenwerking met Broadcom of Qualcomm. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerde system-on-a-chips (SoC's) maken, maar weinig grafische expertise hebben. Analisten noemen een dergelijke zet echter niet voor de hand liggend. Als radicale oplossing voor de lange termijn wordt gedacht aan een fusie met een van deze bedrijven, of met AMD.

X-bit Labs 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten