abonneren

Tizen: het nieuwe besturingssysteem van Samsung

Samsung heeft na lang wachten haar eerste op Tizen gebaseerde telefoon aangekondigd. Maar wat is Tizen precies, en wat zijn de verschillen met Android?

Tizen is een nieuw mobiel besturingssysteem dat gebaseerd is op Linux. De software is geheel open source, waardoor het besturingssysteem kan worden aangepast door bijvoorbeeld telefoonfabrikanten, net zoals dat bij Android van Google mogelijk is.

Tizen werkt via een vrij gecompliceerd licentie-model, waardoor het eigenlijk niet geheel volgens de standaard open source-licenties kan worden gebruikt. Bovendien zijn niet alle - maar wel de meeste - onderdelen van Tizen geheel open source, waardoor ontwikkelaars niet tot alle delen van het besturingssysteem toegang hebben.

De meeste onderdelen die in Tizen zijn opgenomen, zijn door Samsung ontwikkeld. Het gaat dan onder meer om de animatie van het opstartscherm, de kalender, taakbeheer en muziekspeler.

 

Tizen zou eigenlijk twee jaar geleden al worden uitgebracht door Samsung, maar is tot nu toe nog op geen enkele smartphone verschenen.

Geschiedenis
Samsung was eigenlijk al veel eerder bezig met een eigen OS. In 2010 kondige het Koreaanse bedrijf aan te werken aan een nieuw mobiel besturingssysteem, genaamd Bada. Bada was bedoeld voor smartphones, tablets en smart-tv's. Producten met het Bada-besturingssysteem werden door Samsung in de markt gezet als Wave-apparaten. Het eerste toestel dat Samsung uitbracht, was de Wave GT-S8500 smartphone. Een telefoon met aardige specificaties: een Cortex A8-processor op 1GHz, 384MB geheugen en minimaal 1 GB opslag.

De Wave GT-S8500 draaide Bada als hoofdbesturingssysteem, maar ook hier had Samsung een speciale schil voor ontwikeld, de Touch-wiz. Versie 3.0 die bovenop het Bada-systeem was gelegd, bevatte wigdets zoals we die nu kennen van de aangepaste Android-versie die Samsung op haar huidige Galaxy-toestellen heeft toegepast.

Bada had echter geen lang leven: in 2013 kondige Samsung aan het Bada-project op te nemen in Tizen. Voorheen waren twee aparte ontwikkelteams bij Samsung bezig met de ontwikkeling van besturingssystemen.

Samen
Tizen wordt ontwikkeld door Intel en Samsung en overzien door een speciale Linux-groep. De ontwikkeling van Tizen wordt verder ondersteund door andere hardwarefabrikanten, zoals Fujitsu, Huawei, NEC Casio en diverse telecomproviders als Vodafone, Orange en Sprint. In oktober 2013 lanceerde Samsung haar eerste op Tizen-gebaseerd apparaat: een digitale smart-camera, de NX300M. Dit toestel was aanvankelijk alleen te koop in Zuid Korea voor niet langer dan een maand, waarna het niet veel langer als pre-order te koop was in de Verenidgde Staten. Ook lanceerde Samsung een op Tizen-gebaseerde tablet, maar die is nooit verder gekomen dan Japan.

Tizen
Het was de verwachting dat Samsung begin dit jaar haar eerste Tizen-smartphone zou lanceren tijdens de Mobile World Congress in Barcelona, maar dit bleken slechts geruchten. Vier manden later toont Samsung dan eindelijk een telefoon die geheel op het Tizen-besturingssysteem is gebaseerd. De Samsung Z - zoals het toestel heet - heeft een 4.8 inch scherm met een resolutie van 1280x720 en beschikt over een 8 Megapixel-camera. Als processor wordt een 2.3GHz quadcore-model gebruikt.

Net als de Galaxy S5 beschikt de Z over een vingerafdrukscanner, waarmee je de telefoon kunt beveiligen en unlocken. Volgens Samsung is de Z-telefoon erg efficient, omdat het beter omgaat met het energieverbruik en de 2600mAh accu.

Lees ook:

> Systena komt met eerste Tizen-tablet
>
Review Samsung Galaxy S5

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie