Tip: toon wifi-kanalen van draadloze routers in de buurt

Met het toenemende aantal wifi-toegangspunten kan het voorkomen dat je wifi-verbinding thuis hapert of minder stabiel is. Het kan dan helpen om het uitzendkanaal van je eigen wifi-router te wijzigen. Hoe weet je nu op welke kanalen andere wifi-toegangspunten uitzenden? Dat kun je in Windows eenvoudig controleren met een speciaal commando.

Gebruikers van Windows Vista, 7, 8 en 2008 hebben hiervoor een speciale opdrachtregel tot hun beschikking, waarmee het mogelijk is om een lijstje te krijgen van de kanalen van de wifi-toegangspunten in de buurt. Om dat lijstje te tonen, ga je op de volgende manier te werk.

Open vanuit het startmenu een opdrachtpromt (command) met de opdracht cmd , gevolgd door enter. Typ op de command-prompt de volgende opdracht:

netsh wlan show all

Je krijgt nu een overzicht te zien van alle draadloze toegangspunten die door je Windows-computer worden gezien, en daarbij zie je ook direct op welk kanaal ze het wifi-signaal uitzenden. Als je bijvoorbeeld meerdere wifi-toegangspunten ziet die allemaal op kanaal 7 uitzenden, dan doe je er verstandig aan om je eigen router op een ander kanaal te laten uitzenden, bijvoorbeeld op kanaal 11.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Algemeen

Tags: draadloos, access points