Amsterdam RAI ziet nog wel toekomst in een ict-beurs of -bijeenkomst, maar maakt geen doorstart van de gisteren geschrapte TINE. "De TINE als zodanig stopt", zegt woordvoerster Karin van Geelen. "Maar we zien nog wel mogelijkheden.""Er is wel behoefte aan iets als een beurs, dat blijkt ook uit onze gesprekken met marktpartijen.

Hoe dat er uit gaat zien, is deze week nog niet de prioriteit", vertelt Van Geelen aan Computable.

RAI had begin dit jaar nog een nieuwe aanpak onthuld. "Die hele conceptwijziging is gebaseerd op gedegen onderzoek in de markt. Dat concept wordt dus wel meegenomen in de overweging voor onze toekomstige plannen."

Van Geelen zegt dat RAI met een nieuwe beurs niet automatisch doorspringt naar volgend jaar. "Het zou ook eind dit jaar kunnen zijn. Dat is afhankelijk van onze keuze voor wat voor beurs of evenement we gaan doen." Toch lijkt een bijeenkomst later dit jaar niet logisch omdat dat de 2007-editie van TINE juist in de problemen is gekomen door de late start van de voorbereiding.

Van Geelen ontkent dat de ict-beurs niet meer van deze tijd is. "Ik denk dat dit te zwart-wit is, maar het speelt wel mee. Er is een combinatie nodig, met andere communicatiemiddelen. Je ziet dat mensen aanschafbeslissingen veel baseren op informatie die ze op internet vergaren. Dat geldt ook voor ict. Mensen willen echter ook een stuk beleving, en persoonlijk contact."

Een mogelijke oplossing is het geven van inhoudelijke cursussen op een beursachtige bijeenkomst. "Workshops door experts zijn inderdaad een idee, ook voor de it-professional. Dat was al een succes op de MacExpo, maar ook bij de ICT Fast Lanes; de bestbezochte workshops waren die waar mensen uit de praktijk vertelden."

"Dit is niet alleen een uitdaging voor beursorganisaties, maar ook voor leveranciers. Je moet je afvragen: wat is de meerwaarde van een stand? Vroeger had je een leuke stand en dan kwamen mensen langslopen. Later zag je dat er op een beurs demonstraties werden gegeven, en werd daarmee de meerwaarde geboden." Veel ict-bedrijven neigen echter in toenemende mate naar eigen beurzen, gevuld met eigen partners. RAI heeft daar eerder al een tussenvorm voor geboden middels een leveranciersspecifiek beursgedeelte. Zo'n 'paviljoen' is in 2005 gevuld door Microsoft.

Van Geelen erkent de behoefte aan segmentering, zoals geboden door bijvoorbeeld de gecombineerde ict-beurs van InfoSecurity, StorageExpo en LinuxWorld. "Die segmentering kan naar verticale markt zijn, zoals zorg of overheid, maar kan ook op ict-oplossingsniveau zijn." Zij vertelt dat TINE al terug was gegaan van zestig naar vijftig thema's en dat dit verder omlaag moet. "Misschien wel naar vijftien. We hadden de vier hoofdthema's: telecom, internetworking, new media en entertainment (TINE - red.) met daaronder heel veel andere dingen."

"Daarom hadden we ook gezegd dat de TINE dit jaar weer vakgericht zou zijn, dus niet met entertainment en niet gecombineerd met de MacExpo." RAI bood bezoekers wederzijds toegang tot die gelijktijdig gehouden beurzen, maar dat bleek tot ongewenste vervuiling van de bezoekers te leiden, waar exposanten niet blij mee waren. MacExpo is onder licentie van een Engelse organisator en valt dus niet onder RAI, maar toch gaat ook dat evenement nu niet door. Dit komt niet rechtstreeks door het wegvallen van de TINE.


Bron: Computable.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten