Tikitags slaan brug tussen echte wereld en online

© CIDimport

Tikitags slaan brug tussen echte wereld en online

Geplaatst: 25 september 2008 - 11:09

Aangepast: 17 november 2022 - 08:45

Redactie ID.nl

Stelt u zich eens voor: u ziet in een museum een mooi schilderij hangen, haalt uw telefoon langs de sticker die ernaast geplakt zit en op het scherm verschijnt het Wikipedia-artikel over de betreffende schilder.

Stelt u zich eens voor: u ziet in een museum een mooi schilderij hangen, haalt uw telefoon langs de sticker die ernaast geplakt zit en op het scherm verschijnt het Wikipedia-artikel over de betreffende schilder. Dat is, in een notendop, wat de nieuwe dienst tikitag wil gaan doen.

Het stickersysteem is gebaseerd op Near Field Communications Technology (NFC) en maakt het mogelijk om extra informatie te verschaffen over het ovoorwerp waarop de sticker geplakt is. Gebruikers kunnen met de tikitag-dienst online applicaties opstarten door met een NFC-apparaat (bijvoorbeeld een mobiele telefoon) een voorwerp dat is voorzien van een NFC-chip aan te raken. Behalve leuk voor particulieren (bijvoorbeeld in het museum) is het ook in de werksfeer makkelijk: zo kan een medewerker van een schoonmaakbedrijf een NFC-telefoon voor een tikitag NFC-tag in een kantoorruimte houden en zo snel zien of een kamer al is schoongemaakt.

Tikitag is (juist) niet alleen voorbehouden aan commerciële instellingen, maar vooral ook aan particulieren. Vanaf 1 oktober kunnen consumenten een bèta-tikitag-starterkit (34,95 euro ex. btw) aanschaffen. Deze bestaat uit een NFC-lezer, tien NFC-tags en toegang tot de tikitag-communitywebsite. Op deze website kunnen gebruikers nieuwe tikitag-applicaties maken en kant-en-klare delen. In eerste instantie zijn applicaties beschikbaar voor het linken van tags naar url's of voor het met tags verbinden van souvenirs met fotoalbums. Zo kunt u bijvoorbeeld een getagde foto linken aan uw sociale-netwerkprofiel op bijvoorbeeld Hyves, of via een tikitagged voorwerp een online muziekdienst aansturen om bepaalde acties uit te voeren.

Op andere gebieden wordt ook al druk geëxperimenteerd met NFC. Zo hoeven klanten van Rabo Mobiel die een telefoon met NFC chip hebben sinds februari van dit jaar bij Diergaarde Blijdorp niet meer in de rij voor de kassa te staan. Wanneer zij online hun kaartje al besteld en betaald hebben, wordt dat via de chip in de telefoon gecommuniceerd naar het contactpunt van het NFC poortje.

Bovendien zijn in de dierentuin nog een aantal NFC contactpunten gemaakt. Wie daar z'n telefoon bij houdt, krijgt foto's en tekst op het beeldschermpje te zien. De informatie varieert van aanstaande geboortes, speciale leef- en voedselgewoonten tot en met de ecosystemen waarin de dieren leven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten