abonneren

Tieners riskeren gehoorschade door MP3-spelers

Uit onderzoek blijkt dat de meeste tieners weten dat harde muziek tot blijvende gehoorschade kan leiden. Maar de meeste tieners zien geen reden om het volume van hun iPods te verlagen.Scholieren van twee Nederlandse middelbare scholenzijn ondervraagd over hun MP3-gedrag. De meeste scholierenweten dat harde muziek hun gehoorkan beschadigen maar toch zetten ze het volume van hun MP3-spelers op het maximum. De scholieren zijn ook niet van plan dit volume te verlagen.

Net als de meeste tieners ontkennen de ondervraagde scholieren het risico dat ze persoonlijk lopen. Ze weten de risico's maar ze denken dat het hen niet overkomt. Andere mensen kunnen gehoorbeschadiging oplopen, maar zij hebben daar geen last van. Onderzoekleidster Ineke Vogel raadt ouders aan om met hun kinderen te praten over het gebruik van MP3-spelers en ze te waarschuwen dat ze blijvende gehoorschade kunnen oplopen.

Ouders kunnen zien of hun kind gehoorschade aan het oplopen is. Wanneer een kind klaagt dat het gesuis of doffe geluiden hoort dan is de kans groot dat het gehoor van het kind al beschadigd is. Veel ouders weten echter niet dat MP3-spelers gevaarlijk zijn voor het gehoor van hun kroost. Van de 73 scholieren die meededen aan het onderzoek, waren de meeste niet gewaarschuwd door hun ouders.

Volgens de onderzoekers hebben ook MP3-fabrikanten een verantwoordelijkheid. Veel tieners weten niet wanneer de muziek op hun iPod te hard staat. Geluid boven de 90 decibel is al gevaarlijk, maar geluid moet boven de 120 tot 140 decibel uitkomen, wil het pijn doen aan de oren. De onderzoekers stellen voor dat MP3-fabrikanten een indicator op hun producten zetten die toont wanneer het volume te hard staat zodat gebruikers kunnen zien dat ze gevaar lopen.

Totdat een dergelijke indicator op alle MP3-spelers zit, raden de onderzoekers aan om het volume niet hoger dan 60 procent te zetten wanneer de gebruiker oordopjes gebruikt, en niet hoger dan 70 procent te zetten wanneer de gebruiker een koptelefoon op heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: