abonneren

Tiener moet domeinnaam Narnia.mobi teruggeven

Het was maar een kadootje, die een elfjarige Schotse jongen op zijn verjaardag kreeg. Maar de domeinnaam narnia.mobi draaide uit op een juridische uitputtingsslag met de erfgenamen van C.S. Lewis. De elfjarige Comri Saville-Smith, woonachtig in Edinburgh, is een enorme fan van de Narnia-boeken. Zijn ouders dachten hem een plezier te doen met de domeinnaam narnia.mobi. Dat deden ze op 26 september 2006, vier dagen nadat het voor het gewone publiek mogelijk werd om mobiele domeinnamen (eindigend op .mobi) te registreren.
Eigenaren van handelsnamen hadden eerder al de mogelijkheid gekregen om eigen domeinnamen te registreren, maar de erfgenamen van C.S. Lewis maakten daar geen gebruik van. Zij wachtten tot mei 2008 om een klacht bij de World Intellectual Proptery Organization (WIPO) in te dienen, waarin ze eisten dat de jongen de domeinnaam zou overdragen.

Volgens de ouders hadden ze de domeinnaam geregistreerd zodat hun zoon een e-mailadres eindigend op @narnia.mobi kon gebruiken, maar de WIPO kon geen bewijs vinden dat de jongen de afgelopen twintig maanden een dergelijk e-mailadres heeft gebruikt. Het domein werd in de praktijk alleen gebruikt voor het vertonen van reclamebanners. Volgens de WIPO moet de familie Saville-Smith het domein nu overdragen aan de erven van C.S. Lewis. Mogelijk gaat de familie nog tegen de beslissing in beroep in de VS, waar het .mobi-domein wordt beheerd.

Bron: Betanews

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: