abonneren

The Inquirer: alle nVidia G84/G86-chips zijn defect

Vorige week maakte nVidia bekend dat 'een deel' van hun gpu's met technische problemen te kampen had -- wat meteen tot een koersval van het aandeel leidde. Om welk deel het gaat wil nVidia niet zeggen, maar als we The Inquirer mogen geloven zijn álle G84- en G86-chips niet in orde.De G84 en G86 worden voor zowel desktop- als mobiele producten gebruikt. We hebben het dan in ieder geval over de GeForce 8300 GS, GeForce 8400 GS, GeForce 8500 GT, GeForce 8600 GS, GeForce 8600 GT en GeForce 8600 GTS.

Deze grafische chips hebben een probleem met een niet nader genoemd substraat dat defect raakt wanneer het te warm wordt. nVidia weigert te vertellen hoe dit mogelijk is en het bedrijf schuift de schuld af op zijn leveranciers, zoals TSMC. Analisten hebben te horen gekregen dat het alleen om een batch end-of-life chips zou gaan die aan HP zou zijn geleverd en dat deze batch een verkeerd substraat zou bevatten. The Inquirer gelooft niet in deze uitleg, omdat nVidia voor alle G84- en G86's het productieproces ongewijzigd heeft gelaten. De kans dat nVidia's uitleg waar is, is zo goed als nihil.

Als nVidia claimt dat alleen HP getroffen is, waarom heeft Dell dan een ongehoord hoge uitval in hun XPS-lijn en vervangt het alle nVidia-modellen door ATI-modellen? Hetzelfde voor Asus, dat met een massale uitval van G84/G86-notebooks kampt. Problemen die op het nVidia-forum gemeld worden, worden onmiddelijk verwijderd in een poging het probleem in de doofpot te stoppen.

HP heeft inmiddels een fix op hun website voor de notebooks met de betrokken nVidia-chips, maar deze fix doet niets meer of minder dan de fan constant laten draaien. Dit komt het energieverbruik niet ten goede, uiteraard. Ook voorkomt het op termijn niet dat de chip alsnog defect raakt.

The Inquirer claimt dat nVidia al een jaar geleden op de hoogte was van de problemen. Ze wijzen op een aangepast voltage tussen de A02- en A03-stepping. nVidia zou aanvankelijk de klokfrequentiedoelstellingen van de G84/G86 niet gehaald hebben en dus de chips maar overgeklokt hebben om toch te kunnen voldoen aan de specificaties.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste Vacatures