abonneren

Test met super-super-supersnel internet van start

Enkele tientallen inwoners van Diemen, Duivendrecht en Amsterdam Zuid-Oost krijgen de kans om kosteloos deel te nemen aan een technische pilot met VDSL, Very High Digital Subscriber Line. In deze pilot wordt de VDSL2 technologie getest op snelheden tot 40 Mbps downstream en 10 Mbps upstreamIn theorie zijn met VDSL snelheden mogelijk tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload.
Ter vergelijking, ADSL2+ haalt een maximale snelheid van 20-24 Mbps download en 1,2 Mbps upload. De techniek die in de pilot wordt getest, VDSL2, is de nieuwste versie van VDSL. Up- en downloadsnelheden kunnen daarbij oplopen tot 100 Mbps. Omdat in Nederland momenteel een asymmetrisch bandplan is afgesproken, wordt VDSL2 in de pilot getest tot 40 Mbps download en 10 Mbps upload.

Om een bandbreedte van 40 Mbps download en 10 Mbps upload te realiseren, gaat BBned eigen apparatuur in de straatkasten plaatsen en deze op glasvezel aansluiten. De afstand tussen aansluiting en centrale moet bij VDSL namelijk vele malen korter zijn dan bij ADSL 2+ waar de afstand tot 7 kilometer kan zijn.

De vier maanden durende pilot is een initiatief van InterNLnet, BBned en SURFnet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord