Tesla maakt auto's zelf-rijdend met software-update

Tesla heeft elektrische auto's een update gegeven, waardoor de auto deels automatisch wordt. Het gaat om een software-update die over the air wordt uitgerold, waardoor een aantal functies van de Model S en de nieuwe Model X op de automatische piloot kunnen worden gezet.

Waar Google en Apple inmiddels ook al bezig zijn met zelfrijdende voertuigen, heeft Tesla al een streepje voor: Er rijden al een hoop Models rond. Die krijgen de komende dagen allemaal een software-update, van de Roadster tot de Model S en zelfs de meest recente Model X.

De Tesla-modellen zijn daarvoor al uitgerust met de nodige sensoren en camera's, die nu worden pas door de software gebruikt worden.
 

Autonome functies

Alleen bepaalde functies van de auto's worden autonoom

De update maakt de auto niet volledig zelfrijdend, maar neemt wel een aantal functies van de bestuurder over. Eén daarvan is dat het inparkeren, dat de Model S nu automatisch kan, maar ook het wisselen van rijbaan door de richtingaanwijzer te gebruiken kan nu door de auto zelf worden gedaan.
 

Voorzichtigheid geboden

Tesla waarschuwt wel dat gebruikers voorzichtig moeten zijn met de nieuwe features. Hoewel die al een paar maanden getest worden, raadt het bedrijf nog steeds aan goed op te letten en mee te kijken wanneer de auto bijvoorbeeld zelf van baan wisselt. De bestuurder is zelf namelijk verantwoordelijk wanneer er iets gebeurt - automatische piloot of niet.

In de toekomst moeten alle auto's van Tesla volledig autonoom worden. Dat zou binnen zo'n 3 jaar moeten gebeuren, zegt oprichter Elon Musk.
 

Eerdere updates

Het is overigens niet de eerste keer dat Tesla een software-update uitvoert voor zijn auto's. Een paar maanden geleden kreeg de Model S al een upgrade waarmee de auto op bepaalde stukken snelweg uit zichzelf kon rijden.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: software, tesla, zelfrijdende auto, autonome auto, tesla model s, tesla model x, over the air, tesla roadster, model x, roadster, model s