abonneren

Tele2 versnelt internet met VDSL

Met ingang van september 2009 biedt Tele2 sneller internet voor consumenten op basis van VDSL-technologie. VDSL is de afkorting voor Very High Speed DSL en biedt hogere down- en uploadsnelheden in vergelijking met ADSL. Tele2 brengt de dienst onder de naam Fiberspeed voor beschikbaar. Tele2 is hiermee de eerste met VDSL voor consumenten.In vergelijking met ADSL2+ zijn bij VDSL hogere snelheden mogelijk. De maximale downloadsnelheid bij dit abonnement is 60 Mbit/sec. Als het gaat om uploaden, dan is een maximale snelheid mogelijk van 6 Mbit/sec.
Bij ADSL2+ ligt de maximale uploadsnelheid zo rond de 1 Mbit/sec. Vooral wie veel gebruik maakt van web 2.0 diensten, zoals Flickr, en dus veel bestanden uploadt, zal vooral tijdswinst als voordeel ervaren. De opgegeven down- en upload-snelheden worden gehaald onder gunstige omstandigheden.

De afstand van uw woonhuis tot de wijkcentrale, de kwaliteit van de koperlijnen, drukte op het internet: dat zijn allemaal factoren die op de uiteindelijke snelheid van toepassing zijn. Maar Tele2 garandeert dat iedereen die op een afstand tot 1,5 km vanaf de wijkcentrale woont, een minimale downloadsnelheid van 45 Mbit/sec.

De bestaande centrales waar Tele2 al apparatuur heeft staan, zullen worden aangepast. Tele2 plaatst geen aparte kastjes in de woonwijken. Dit betekent dat niet iedereen van deze VDSL-dienst gebruik kan maken. Voorwaarde is dat de afstand tot uw huis en de wijkcentrale maximaal 1,5 km bedraagt. Is deze afstand langer, dan valt u vooralsnog buiten de boot.

Tele2 zal de nieuwe VDSL-dienst geleidelijk introduceren. Met ingang van september 2009 zal de dienst voor 200.000 in 85 wijken beschikbaar staan. Op het lijstje dat PCM mocht inzien, waren namen van grote steden te zien, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Groningen naast kleinere plaatsen, zoals Alblasserdam, Papendrecht en Wormer. Tele2 denkt dat ze eind 2010 ongeveer 1 miljoen huishoudens deze nieuwe vorm van internettoegang kunnen bieden. Op de website van Tele2 kunt u checken of u van deze dienst gebruik kunt maken.

Tele2 zal ook lokaal niveau ook reclame maken en gebieden die hiervoor in aanmerking komen aanduiden als Fiber Speed Zone. In het geval de afstand tot uw woonhuis en de wijkcentrale maximaal 1,5 km bedraagt en Tele2 heeft de wijkcentrale in uw buurt nog niet gereed, dan kunt u zich door Tele2 laten waarschuwen, zodra de VDSL-dienst wel beschikbaar is.

De nieuwe dienst straks verkrijgbaar in twee varianten. Kiest u voor alleen internet (Fiberspeed Internet) dan betaalt u per maand €39,95. Wilt via Tele2 kunnen internetten en bellen (Fiberspeed Internet + Bellen), dan betaalt u €49,95. Het benodigde modem wordt gratis verstrekt en zonodig aangesloten.

Aan het einde van 2009 worden televisiediensten in combinatie met VDSL aangeboden. Meer bandbreedte betekent natuurlijk meer mogelijkheden voor de doorgifte van hd-televisie. "In het eerste kwartaal van 2010 hopen we met een aanbod voor hd-televisie te komen", zegt directeur Consumentenzaken Günther Vogelpoel.

Overigens is het heel goed denkbaar dat in de toekomst nog hogere snelheden bij Tele2 mogelijk zijn. Günther Vogelpoel: "We gaan volgend jaar testen uitvoeren met pair bonding. Wat betekent dat de twee koperdraden, die vaak beschikbaar in de huisaansluiting, gaan bundelen waardoor nog hogere internetsnelheden mogelijk zijn. Je kunt dan in theorie snelheden bieden van meer dan 100 Mbit/sec."

 

Geschreven door: Marc Boersma op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: