Techbedrijven werken aan snellere browser-programmeertaal WebAssembly

Een aantal grote techbedrijven zoals Google, Apple en Mozilla werkt aan een nieuwe web-engine waarmee websites tot wel 20 keer sneller worden ingeladen. Het bytecode-systeem gaat WebAssembly heten en moet browsers verlossen van JavaScript.

WebAssembly moet in de toekomst worden geïmplementeerd in alle webbrowsers, zowel op de desktop als op mobiele apparaten. Met WebAssembly, of 'wasm', worden browsers een heel stuk sneller omdat het 'machine readable' is.
 

Te zwaar

Hoewel JavaScript genoeg voordelen heeft, is de taal ook zwaar om in te laden. Een systeem van bytecode is een stuk sneller, zoals de zien is in alternatieven als Microsofts .NET. De techbedrijven willen tijdens het ontwikkelen ook een tool uitbrengen waarmee developers hun JavaScript kunnen omzetten naar WebAssembly, om de taal zo breder beschikbaar te kunnen maken.
 

Implementatie

De ontwikkeling van WebAssembly zit nog in een vroeg stadium, maar de 4 bedrijven die er nu aan meewerken (Google, Apple, Microsoft, en Mozilla) hebben samen 95% van de browsermarkt in handen - we kunnen een implementatie waarschijnlijk wel snel verwachten.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: browser, web, programmeren, webassembly, programmeertaal, javascript, coding