Taxi-dienst Uber wil zelfrijdende auto's maken

Het gaat goed met taxi-dienst Uber. Het bedrijf is miljarden waard, en heeft nu een manier gevonden om die te investeren. Uber wil namelijk een eigen, zelfrijdende auto ontwikkelen. Zo kun je straks een taxi oproepen waar je niet eens meer een chauffeur bij nodig hebt.
Dat schrijft Uber in een blogpost. Het bedrijf gaat samenwerken met de Carnegie Mellon-universiteit om een eigen onderzoeksbureau te beginnen. Dat gaat nieuwe systemen ontwikkelen om auto's zelfstandig de weg op te sturen.

Systeem

Uber gaat zelf geen auto bouwen, maar het wil een systeem bouwen dat in andere auto's kan worden ingebouwd. Het is nog niet bekend of het bedrijf daarvoor gaat samenwerken met andere autofabrikanten. Veel daarvan, zoals BMW en Mercedes, zijn zelf al bezig met een systeem dat autonome voertuigen maakt. We zagen dat onder andere al op de CES-beurs in Las Vegas.

Goedkoop

Uber zegt al langer dat het in de toekomst zelfrijdende auto's wil hebben. Die moet je met een app kunnen oproepen als taxi. Op dit moment schudt Uber de taxi-markt al op door taxi-ritten veel goedkoper aan te bieden dan normale taxi's. Als je daarbij ook nog eens auto's kunt gebruiken die geen chauffeur nodig hebben, dan kun je wel raden wat dat met de prijs doet.

Google

Overigens komt de aankondiging van Uber samen met eentje van Google. Dat zegt namelijk dat het een soortgelijke dienst wil beginnen met zijn eigen zelfrijdende auto. Googles auto is een stuk geavanceerder dan welke andere zelfrijdende auto dan ook, dus die dienst kan mogelijk veel sneller worden opgestart - in Amerika dan.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: uber, google auto, zelfrijdende auto