abonneren

Taiwan: EU-invoerrechten lcd-schermen zijn oneerlijk

Taiwan heeft bij de World Trade Organisation (WTO) geklaagd over de Europese invoerrechten op grote lcd-schermen. Deze schermen zouden vooral zakelijk gebruikt worden en daarom uitgesloten zijn van een hoge importheffing. De WTO heeft Taiwan hierin gelijk gegeven.Volgens de WTO moet de Europese Unie ophouden met het aanmerken van grote lcd-schermen als consumentenproducten.
Op consumentenmonitoren zit een forse importheffing (14 procent) voor niet-EU-landen, omdat deze monitoren als tv's gebruikt zouden kunnen worden. Voor zakelijke monitoren (die in de categorie ict-producten vallen) geldt deze heffing niet. Taiwan bestrijdt de mening van de EU dat grote monitoren primair als tv bedoeld zijn en krijgt nu zijn gelijk van de WTO.

De uitspraak van de WTO kan Taiwanese fabrikanten op jaarbasis bijna 500 miljoen euro besparen. De importheffing was overigens al opgeschort in afwachting van de WTO-uitspraak. Taiwanese lcd-fabrikanten kunnen nu bij de Europese douanes aankloppen om de teveel betaalde heffingen terug te krijgen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: