abonneren

Tablets zullen één op de drie pc's vervangen

Volgens een marktonderzoek van Goldman Sachs staan Microsoft en Intel voor een grote uitdaging. De analisten voorspellen dat tablet-computers de pc-verkopen veel sneller zullen kannibaliseren dan tot nu toe verwacht werd. Zowel Intel als Microsoft zullen heel snel op de bedreiging van de nieuwe verschijningsvorm van computers moeten inspelen, willen ze de boot niet missen.
De analisten van de investeringsbank verwachten dat de tablet de verkoop van pc's met 33 tot 35 procent zal verminderen. Ze becijferen dat de verkoop van pc's het komende jaar met hooguit 8% zal stijgen. Een stuk lager dan de verwachtingen van tientallen procenten die andere marktanalisten voorspellen.

Volgens Bill Shope van Goldman Sachs reageren Microsoft en zijn partners veel te traag op de bedreiging door de tabletproducten van Apple en Google met partners. Opmerkelijk is dat de meeste van deze producten geen Intel-processoren gebruiken noch een Microsoft besturingssysteem. Hij verwacht dat er volgend jaar 55 miljoen tablets verkocht zullen worden, een groei van meer dan 500 % ten opzichte van dit jaar. De meeste van deze apparaten zullen ARM-processoren bevatten en iOS of Android als besturingssysteem gebruiken.

Als deze voorspelling uitkomt, is het voor het eerst in dertig jaar dat de overheersing van het Wintel-computerplatform serieus bedreigd wordt door een ander platform.

In tegenstelling tot eerdere verwachtingen is het Microsoft en Intel niet gelukt om rond de kerst een serieus alternatief tabletplatform in de aanbieding te hebben. De Wintel-tablets worden niet eerder dan begin 2011 verwacht. Goldman Sachs vraagt zich dan ook af of dat niet een beetje te laat is.

Via: Techflash

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: