}
abonneren

T-Mobiles onbeperkte abonnement onder vuur door netneutraliteit

T-Mobile biedt een nieuw abonnement aan met onbeperkt mobiel internet. Dat kost € 100,- per maand, maar dan kun je wel zonder limiet internetten. Alhoewel... Er is ook veel kritiek op de dienst, die een aantal beperkingen oplegt die wel heel erg tegen de zo gewaardeerde wet op netneutraliteit indruisen.

Het abonnement werd vandaag door T-Mobile gepresenteerd als onderdeel van het Stel Samen & Stel Bij-abonnement. Het abonnement is vrij prijzig: Bovenop de standaard € 10,- kost het onbeperkte data-abonnement € 90,- per maand extra.
 

Goede deal

Daarvoor krijg je een 4G-abonnement met 120 Mb down- en 50 Mb up-snelheid dat je onbeperkt mag gebruiken, maar niet om te tetheren. T-Mobile wil voorkomen dat klanten het abonnement gebruiken als vervanger van hun vaste verbinding, dus zit er een cap op het abonnement van 20 GB wanneer je die als mobiele hotspot gebruikt.

Ook kun je het abonnement in het buitenland gebruiken. In Europese landen kun je maximaal 2 GB aan data verstoken binnen de bundel, een opstapje naar het afschaffen van de roamingkosten in 2017.
 

Kritiek

Tot zover een redelijk aantrekkelijk abonnement, in ieder geval voor de grootverbruikers. Toch is er ook veel kritiek op het abonnement, want dat gaat nogal creatief om met de wet op netneutraliteit.
 

T-Mobile knijpt video's af naar 480p om het netwerk te redden

Het probleem zit 'em namelijk in de video's die je kunt kijken met het abonnement. Die worden namelijk uitgezonden in 480p-resolutie. T-Mobile zegt dat het verschil met een full-HD-resolutie met het blote oog bijna niet te zien is (al zijn de meningen daarover verdeeld).

De lagere resolutie is volgens T-Mobile nodig om het verkeer in goede banen te leiden, omdat er anders opstopping op het netwerk ontstaat en zouden andere gebruikers er last van hebben.
 

Hoe 'ziet' T-Mobile video's?

Dat levert echter een paar problemen op. Ten eerste is er de vraag hoe T-Mobile weet wanneer je een hotspot gebruikt of een video kijkt. Dat kan bijvoorbeeld met deep packet inspection, om te sniffen wat je doet met je verbinding. Dat zou een flinke privacy-inbreuk zijn, al zegt T-Mobile juist om die privacyredenen voorlopig nog te kijken hoe het de fair use policy het beste in de gaten kan houden.

Het is ook mogelijk dat de provider straks alleen bepaalde videodiensten in lagere resolutie gaat aanbieden, zoals YouTube, Netflix of Vimeo. Dat zou dan weer betekenen dat sommige diensten worden voorgetrokken (en andere juist weer achtergesteld), en dat is juist het fundament van netneutraliteit.
 

ACM: "Geen probleem!"

Het is daarom extra frappant dat juist de ACM (Autoriteit Consument & Markt) zegt dat T-Mobiles plannen volledig legaal zijn. De ACM houdt er onder andere toezicht op dat bedrijven de wet op netneutraliteit volgen, maar vindt dat in dit geval niet nodig.
 

Het ACM ziet geen probleem in de plannen

Een woordvoerder zegt tegen Nu.nl dat T-Mobile best de kwaliteit mag verlagen als dat verstopping op het netwerk voorkomt. Dat deed het ook al eerder bij de NS, waar T-Mobile ook het videoverkeer mag blokkeren om "de service toegankelijk te houden."
 

Controversie in Amerika

T-Mobile heeft een geschiedenis van het tarten van netneutraliteit. Dat begon vorig jaar al in thuisland Amerika, waar het bedrijf Binge-On introduceerde. Binge-On is een dienst waar websites zoals YouTube zich bij kunnen aansluiten, zodat YouTube-verkeer niet meer uit de normale databundel komt.

Het programma was controversieel, niet alleen om het ondanks een positieve uitspraak van de FCC toch tegen de netneutraliteitsregels leek, maar ook omdat T-Mobile het dataverkeer afkneep. Video's werden (net als nu in Nederland) gecomprimeerd tot 480p-kwaliteit, en niet alleen met videosites die in het Binge-On-programma zaten.
 

En nu?

Het is nog lang niet zeker dat T-Mobiles abonnement gewoon legaal is. Het ACM kan nu onderzoek doen naar het programma, en kijken of het afknijpen van videokwaliteit echt persé nodig is voor het aanbieden van een goede dienst. Als dat niet zo is, dan is de provider alsnog in overtreding.

Daar denkt Bits of Freedom echter anders over: "Als T-Mobiles netwerk niet goed genoeg is om onbeperkt internet te kunnen aanbieden, moet de provider investeren in zijn netwerk in plaats van zich te beroepen op een zwakte", schrijft de digitale burgerrechtenbeweging.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: T-mobile, Netneutraliteit, Tmobile

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR