De beste systeembeheer-software tegen tech-problemen

systeembeheer-software
Als PCM-lezer zal je er ook vast niet aan ontkomen: tech-support verlenen aan familie en vrienden. Je kunt dan een vast tarief instellen, óf je kunt het wat slimmer aanpakken. Met deze systeembeheer-software en tips houd je de systemen met minimale zorgen in de lucht.

Bij het inrichten van de pc is het een goed idee om meteen naar de partities te kijken. Met een schone computer heb je daar namelijk nog de kans voor. Voor als je de pc ooit opnieuw wilt installeren of als deze niet te redden is, is het een goed idee als de data gescheiden is van de rest van het systeem. Weliswaar kan Windows 10 de pc opnieuw instellen met behoud van alle gegevens, maar als je de verkeerde optie kiest of als Windows stukgaat, moet je weer een live-usb-stick maken met Linux om de bestanden eraf te halen. Dat probleem heb je niet met partities.

Open Schijfbeheer en maak een partitie aan voor persoonlijke gegevens. Vervolgens maak je op die partitie (of beter: individuele schijf) alle bekende mappen van Documenten. Stel daarna in dat alle bestanden standaard worden opgeslagen op die partitie. Dat doe je eenvoudig in Windows Verkenner. Bewerk de eigenschappen van bijvoorbeeld de map Documenten en ga naar het tabblad Locatie om daar de map op de partitie te kiezen.

Handig is ook om Bibliotheken te gebruiken en daarnaar te laten verwijzen. Dat doe je in Windows Verkenner door links te klikken en te kiezen voor Bibliotheken weergeven. Als je dan een bibliotheek aanklikt, kun je in het lint bovenaan bij Beheren de opslaglocaties instellen en dan de nieuwe partitie als standaard instellen.

Backup maken

Als er een ding is dat je later tijd bespaart tijdens het opzetten van een nieuwe pc, dan is het wel om een back-up op te zetten en uit te leggen wat diegene daarvoor moet doen. Zorg er dus voor dat ze met die nieuwe laptop of pc ook meteen een externe harde schijf aangeschaft hebben. Je kunt dan twee kanten op: of je kiest voor een complete systeemback-up of alleen voor losse bestanden. Afhankelijk van de persoon moet je die keuze zelf maken.

Een complete systeemback-up is handig voor als diegene niet zo veel software zal installeren. Gebeurt dat wel en je zet een systeemback-up terug, dan is alles alsnog traag en kan het zo weer stuk gaan. Dan is Bestandsgeschiedenis een beter idee: dan kun je gewoon de pc vernieuwen en hoef je verder niet zo veel meer te doen.

Lees ook: Backup terugzetten met EaseUS

Unchecky

Een handig tooltje dat je érg veel tijd kan besparen op den duur is Unchecky. Unchecky vinkt bij nieuwe installaties automatisch extra mee-geïnstalleerde software of aanbiedingen uit. Zo voorkom je ongewenste add-ons, werkbalken maar ook andere ergernissen zoals spyware en adware. Zorg er verder voor dat alles automatisch bijgewerkt wordt, met bijvoorbeeld Secunia PSI of PatchMyPc.

Probeer ze ook Google Foto’s te laten gebruiken, zodat ze nooit meer iets kwijtraken en bij alle foto’s op alle apparaten kunnen komen. Op die manier is er altijd een back-up van de foto’s in de cloud. Verder is het beter om clean-uptools te ontwijken, die kunnen alleen maar leiden tot vreemde foutmeldingen in de verkeerde handen.

Verder is het belangrijk om de aanvalsvector van de Windows-pc te verkleinen. Zorg ervoor dat onnodige software is verwijderd en denk dan aan Java maar ook aan Adobe Flash en Adobe Reader. Voor bijvoorbeeld die laatste kun je zonder problemen Edge, Chrome of Firefox als standaard-pdf-lezer instellen.

systeembeheer-software

Antivirus op afstand

Aan antivirussoftware ontkom je niet. Je kunt ervoor kiezen om Windows Defender te behouden, maar er is betere bescherming. Je kunt namelijk kiezen voor een antivirusprogramma dat op afstand is te beheren, zoals Avast for Business of Sophos. Voor Avast for Business registreer je je op de website ervan. Daarna download je een installatiebestand dat je uitvoert op de pc of laptop van de betreffende persoon. Zodra de installatie is voltooid, kun je eenvoudig in het portal van Avast de status inzien van de pc, op afstand een scan starten en op afstand de software updaten. Dat scheelt werk.

Voor Sophos kun je terecht bij Sophos Home. Bij Sophos kun je tot tien apparaten, macOS of Windows, op afstand beheren met dezelfde opties. AVG heeft een soortgelijk product met AVG Remote Administration.

Reboot Restore RX

Je kunt het ook een stuk drastischer aanpakken, waarbij je een basissysteem opzet met alleen Windows en alle benodigde software. Je installeert dan Reboot Restore Rx die alles inventariseert en de zogenoemde baseline aanmaakt. Dat basissysteem kan dan niet zomaar veranderd worden.

Op het moment dat de pc opnieuw start, zet Reboot Restore Rx automatisch het basissysteem terug. Alle persoonlijke bestanden blijven aanwezig, maar alle programma’s, malware, instellingen, wat dan ook, is weer terug met alleen een simpele herstart. Dat gebeurt bij elke herstart, zonder dat de gebruiker daarvoor iets hoeft te doen. Het programma is gratis te gebruiken. Je mist dan de optie voor beheer op afstand, daarvoor moet je iets anders gebruiken. Je kunt het systeemvakpictogram verbergen of de gebruiker als standaardgebruiker in plaats van admin laten inloggen, om te voorkomen dat ze het uitschakelen.

Alternatieven op Reboot Restore Rx zijn Steadier State en DeepFreeze. DeepFreeze werkt ook voor macOS maar kost geld, Steadier State is gratis en heeft veel opties maar is alleen voor Windows 7.

systeembeheer-software

Wij gaan aan de slag met Reboot Restore Rx om ons systeem te bevriezen. Download en installeer het programma en herstart achteraf je pc. Reboot Restore moet dan opnieuw starten om de baseline van je systeem aan te maken. Dat is alles, je hoeft nu niets meer te doen. Je kunt wat software installeren om het te testen. Als je dan je computer herstart, is de software weg, alsof die er nooit is geweest.

Op het moment dat je dan toch software echt wilt installeren, bijvoorbeeld updates of patches, klik je alleen rechtsonder op het pictogram van Reboot Restore en kies je voor Disable. Dan kan rustig alle software bijgewerkt worden. Zodra je klaar bent, schakel je Reboot Restore weer in en is de baseline vanzelf bijgewerkt.

Met de professional versie wordt het mogelijk om automatische updates uit te voeren. Met de gratis versie zou je de gebruiker erover kunnen inlichten om op de tweede woensdag van de maand op updates te controleren en Reboot Restore Rx uit te zetten, als je er vertrouwen in hebt dat ze dat kunnen. Je kunt dan bij problemen simpelweg aangeven dat alleen de pc opnieuw gestart hoeft te worden.

Ouderlijk toezicht Windows 10

Ouderlijk toezicht van Windows 10 is krachtiger dan je denkt, je kunt er namelijk applicaties mee ‘whitelisten’. Vooral handig is dat je op afstand software kunt goedkeuren om te installeren of kunt blokkeren. Je zou dus alle nieuwe software standaard kunnen blokkeren. Zodra je kennis dan een nieuw programma wil gebruiken, kan hij of zij een verzoek versturen. Dat verzoek kun je vervolgens via de webinterface goedkeuren of afwijzen.

Het is wel een goed idee om verdere functies van ouderlijk toezicht uit te schakelen, zoals activiteitenrapporten. Je kunt in Windows 10 Enterprise of Education met AppLocker zelf kiezen om programma’s toe te staan. Een beter alternatief is om gebruik te maken van VoodooShield. Na installatie kun je het programma ‘locken’, waardoor geen extra software meer uitgevoerd mag worden, of je kunt het in Auto-Pilotmodus zetten voor een blacklist.

Kijk mee via Teamviewer

Het is essentieel dat je eenvoudig toegang hebt tot de pc of laptop die je opzet. Zo bespaar je tijd, doordat je niet hoeft langs te komen om het probleem op te lossen. Zorg er dus voor dat je vooraf TeamViewer op de pc hebt gezet. Op het moment dat er dan een probleem is, hoeft de hulpvrager alleen de id en het wachtwoord door te sturen en kun jij ernaar kijken.

Nog handiger is als je TeamViewer direct koppelt aan je eigen account, zodat je met minimale interventie in het systeem kunt komen. Je hoeft dan niet te wachten op het wachtwoord of de id, maar de gebruiker hoeft lokaal alleen nog toestemming te geven door een keer te klikken. Je kunt TeamViewer ook via de browser gebruiken.

Tekst: Jochem de Goede

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: tips, teamviewer, unchecky, avast, sophos, reboot restore rx