Systeemanalyse met All-in One System Rescue Toolkit

Computerproblemen opsporen bij een pc die niet van jezelf is en je dus niet van binnen en buiten kent. De software All-in One System Rescue Toolkit helpt bij het maken van een systeemanalyse. Hier leggen we uit hoe.

De All-in One bevat een groot aantal utilities voor systeemonderzoek en -herstel. De meeste programma’s richten zich op problemen met de hardware en aan hardware verwante problemen zoals het partitioneren, klonen of schoonvegen van een harde schijf. Om die problemen op te lossen is het nodig eerst goed te weten welke hardware er in de computer aanwezig is. Om zeker te zijn is het beter om dat niet aan de eigenaar van de pc te vragen, maar zelf te kijken door een inventarisatie-utility aan het werk te zetten.

Opstarten vanaf stick

AiO-SRT bestaat uit een Windows-deel en een Live-cd. Werkt Windows nog naar behoren, dan volstaat het om de stick in de computer te plaatsen terwijl Windows actief is. De AiO-SRT start dan automatisch. Een groot aantal hulpprogramma’s staat je nu ter beschikking. Heb je nog geen stick met deze software er op, lees dan hier hoe je zo'n herstel-stick maakt.

Werkt Windows niet meer of is het probleem beter zonder Windows te analyseren en verhelpen, start dan de pc op met de AiO-SRT-stick. Op de stick staat een Linux-omgeving waarmee je de computer kunt gebruiken, plus een groot aantal utilities voor test en analyse. Om de pc met de stick te starten, moet in het bios of bij een modernere pc in de uefi-omgeving, de bootvolgorde worden aangepast.

Schakel hiervoor de pc uit en weer aan en open via (meestal) F2 of DEL de bios of uefi-omgeving. Kies BOOT en selecteer Removable Media als eerste opstartschijf. Sla de wijziging op via Exit / Save changes and exit. In een uefi-omgeving kun je vaak via F8 een eenmalige bootvolgorde opgeven. Kies dan voor Generic FLASH of UEFI FLASH. AiO-SRT werkt met beide, maar de geheugentest op de stick ondersteunt alleen opstarten in bios-modus.

Inventariseren

We starten de pc met de AiO-SRT-stick. Selecteer All-in One - System Rescue Tookit. Indien nodig kun je via de onderin het scherm aangegeven F-toetsen nog opties kiezen zoals de taal (F2) of de indeling van het toetsenbord (F3). Nadat het AiO-SRT-systeem is gestart zit je in een Linux-omgeving met een bureaublad met daarop pictogrammen voor de belangrijkste tools. Op het bureaublad staat ook nog een widget met belangrijke systeeminformatie.

Een goede tool om mee te beginnen om meer te weten te komen over wat er allemaal aan hardware en opties in de computer zitten, is System Profiler and Benchmark. Een snelkoppeling staat op het Bureaublad. Klik erop om het programma te starten. Maak het venster liefst schermvullend. In de linker kantlijn staan de categorieën genoemd van de hardware die in de computer aanwezig zijn. Er is een onderverdeling naar Computer / Devices / Network en als extra Benchmark.

Systeemanalyse

© PXimport

De laatste is geen inventarisatie maar een snelheids- en stabiliteitstest. Onder elk van deze hoofdcategorieën staan de bijbehorende sub-onderdelen. Door hier te grasduinen of een rapport te genereren via Generate Report krijg je al snel een overzicht van alle hardware in de pc zoals het type Processor, de hoeveelheid geheugen (Memory), bios en moederbord (DMI) en nog veel meer.

Let goed op, informatie over software zoals het besturingssysteem en de hoeveelheid vrije geheugen, betreft de huidige situatie waarin de pc actief is met een Linux-besturingssysteem.

Windows-informatie

Behalve de Lubuntu Live-cd kent AiO-SRT ook een Windows-interface. Hiervoor start je de pc gewoon met Windows en plaats je vervolgens de usb-stick in de pc. Is Autorun ingeschakeld dan start AiO-SRT vanzelf, zo niet, open dan de Windows Verkenner, blader naar de usb-stick en klik op aio-srt.exe. Open het tabblad Algemeen en kies dan voor de Systeemanalyse. AiO-SRT start dan de Webroot Secure Anywhere, die de pc controleert op hardware, software en bedreigingen.

Het hoofdvenster toont de belangrijkste uitkomsten van de test, voor een gedetailleerd overzicht klik je op View Report Details / View Full Report. Kladblok wordt nu geopend met een enorm uitgebreid overzicht van de pc-hardware én software, inclusief gegevens over Windows en geïnstalleerde software.

Diagnostische tests

Onder Windows kan AiO-SRT een groot aantal tests uitvoeren op de pc om eerste informatie over de gezondheid van het systeem te verzamelen. Klik op autoFIX Gereedschap en selecteer bij de Instellingen de optie Alleen diagnostische.

In het onderste deel van het venster van AiO-SRT staan alle mogelijke tests en scans en fixes die bij dit onderdeel mogelijk zijn, zodra je een van de Instellingen kiest wordt direct de bijbehorende selectie aan tests en scans en fixes getoond. Naar wens kun je nog losse onderdelen toevoegen of juist weglaten.

Media has no description

© PXimport

Klik daarna op Begin autoFIX. De geselecteerde tests worden nu gestart, uitgevoerd en ook weer afgesloten, soms is nog wel een enkele OK-klik nodig. Tools die langskomen zijn Prime95 in combinatie met de CPUID HWMonitor voor cpu-test en temperatuurcontrole, MemCFG voor controle van het geheugen en GSMartControl voor S.M.A.R.T.-status van de harde schijven, en nog veel meer.

Ook een aantal standaard Windows-onderdelen zoals de EventViewer en het Beveiligingscentrum worden geopend. De totale test duurt al snel twee uur. In een volgend artikel kijken we o.a. naar analyseren van de cpu, het geheugen en schijven.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten