abonneren

Symbian telefoonbesturingssysteem wordt open source

De Symbian Foundation, de groep achter het meest populaire besturingsysteem Symbian, geeft software ter waarde van miljarden gratis weg.Al in 2008 werd door de Symbian Foundation aangekondigd dat het de Symbian-code open source zou maken. Nu is het dan zover. Dit betekent dat iedereen het platform nu kan gebruiken of de broncode kan wijzigen voor elk willkeurig doel.
Symbian wordt gebruikt in meer dan 330 miljoen  verkochte mobiele telefoons.

De Foundation verwacht dat deze strategiewijziging nieuw ontwikkelaars zal aantrekken die zullen helpen om de ontwikkelingen aan het systeem te versnellen. De open source heeft bijvoorbeeld Google geen windeieren gelegd.

Het telefoonplatform Symbian is in 2008 door telefoonfabrikant Nokia gekocht. Nokia heeft de non- profit Symbian Foundation helpen opzetten die zorgt voor de overgang naar het open source model.

Tot de Symbian Foundation behoren onder andere: Nokia, At&T, LG, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, STMicroelectronics, Texas Instruments en Vodafone.

Het Symbian platform wordt volledig open source. Zowel het besturingssysteem zelf als losse onderdelen zoals gebruikersinterfaces die zijn ontwikkeld door de afzonderlijke leden. Tot nu toe was de Symbian broncode alleen beschikbaar voor de leden van de organisatie.

Via: Wired

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: