abonneren

Symantec stopt met antivirus

Symantec, het bedrijf dat groot is geworden met het maken van virusscanners, wil stoppen met het tegenhouden van malware en virussen. Volgens chef beveiliging van het bedrijf levert antivirus amper meer iets op. Het bedrijf moet daarom een heel andere koers gaan varen.

De vice-baas van de informatie-beveiliging van Symantec, Brian Dye, spreekt zijn zorgen uit in een interview met de Wall Street Journal. Volgens hem staat de hele antivirussector onder druk vanwege de veranderende aanpak van computercriminaliteit.

Onmogelijke opgave

Antivirussoftware probeert nog steeds hackers actief buiten computers te houden, maar vanwege de groeiende omvang van de sector is dat een haast onmogelijke klus aan het worden. Nu al kan antivirussoftware minder dan de helft van alle aanvallen tegenhouden, en dat worden er in de toekomst alleen nog maar minder. "Hackers komen toch wel je computer binnen", stelt Dye.

Rollen omdraaien

Symantec moet de rollen daarom om gaan draaien, volgens Dye. Het beveiligingsbedrijf gaat andere bedrijven helpen die last hebben van datadiefstal of digitale inbraken. Daarbij wil Symantec bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de daders, het terugvinden en beschermen van data, en het voorkomen van zulke aanvallen in de toekomst.

Omzetdaling

Symantec heeft al jaren last van de slechte markt. Door het grote aantal gratis virusscanners waar consumenten vaak genoegen mee nemen daalde de omzet door die programma's sterk. Antivirussoftware voor consumenten is nu nog 'slechts' 40% van de totale omzet van het bedrijf.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: