abonneren

SURFnet lanceert campagne 'Cybersave Yourself'

Op de Europese Safer Internet Day lanceert SURFnet de beveiligingscampagne ‘Cybersave Yourself' in samenwerking met achttien hoger onderwijsinstellingen. Als het om informatiebeveiliging gaat, is de 'mens' de zwakste schakel. Beveiliging wordt vaak gezien als het probleem van een ander, waardoor mensen zich niet altijd bewust zijn van de gevaren die internet met zich meebrengt. Voor het eerst werkt het hoger onderwijs op deze manier samen aan het verhogen van de digitale veiligheid van onderwijsinstellingen.

SURFnet heeft samen met tien informatiebeveiligers van universiteiten en hogescholen een campagnemodel ontwikkeld, waarbij iedere instelling een eigen, lokale campagne kan voeren. Onder de noemer ‘Cybersave yourself, cybersaven is simpeler dan je denkt' is een Security Awareness toolkit ontworpen, waarmee de instellingen beschikken over verschillende communicatiemiddelen om hun eigen awareness campagne in te richten. Hierbij worden tips gegeven over de beveiliging van pc, wachtwoord, identiteit en data, maar kunnen ook lokale accenten worden toegevoegd.

"We werken voor het eerst op deze schaal met elkaar samen en dat maakt het bijzonder inspirerend", aldus Alf Moens, Security manager TU Delft en voorzitter van SURFibo, het overkoepelend orgaan van informatiebeveiligers in het hoger onderwijs. "De verschillende instellingen weten het best wat aanslaat bij hun eigen doelgroepen en kunnen creatief gebruikmaken van de middelen die de toolkit biedt. De reacties zijn ook erg enthousiast."

Security Awareness website
SURFnet lanceert tevens een Security Awareness campagnewebsite voor het hoger onderwijs waar gebruikers algemene informatie vinden en tips en trucs om veilig met de computer en het instellingsnetwerk om te gaan. De website maakt deel uit van de algemene 'Cybersave Yourself' campagne, waarmee SURFnet landelijk de lokale campagnes ondersteunt.

Samenwerking
Het concept en de uitingen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met informatiebeveiligingsfunctionarissen van de instellingen. Bovendien zijn SURFcert en het Informatiebeveiligingsoverleg (SURFibo) nauw betrokken bij de ontwikkeling van de landelijke ‘Cybersave Yourself' campagne.

Deelnemers aan de ‘Cybersave Yourself' campagne zijn: Universiteit van Tilburg, Technische Universiteit Delft, Fontys Hogescholen, Christelijke Hogeschool Windesheim, Gereformeerde Hogeschool, Universiteit Leiden, ROC Aventus, Marnix Academie, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool van Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Maastricht, Universiteit van Amsterdam, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Hanzehogeschool Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Twente en Telematica Instituut.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: