abonneren

Surfen met Opera bespaart miljarden, zegt Opera

Dankzij Opera Mini besparen mensen die mobiel internetten 8 miljard dollar per jaar - zegt Opera. Dat is nogal een statement. Toch lijkt de onderbouwing redelijk in elkaar te zitten.Op dit moment zouden er wereldwijd zo'n 35,6 miljoen gebruikers van Opera Mini zijn, die afgelopen september gezamenlijk 15 miljard pagina's opvroegen. Op een gemiddelde dag worden er via de mobiele browser zo'n 500 miljoen webpagina's bekeken.

In september werd er door gebruikers van Opera Mini bijna 227 miljoen MB aan dataverkeer gegenereerd. Omdat de data die via de browser opgevraagd wordt tot wel 90% gecomprimeerd wordt vóórdat de data naar de telefoon gestuurd wordt, zou er in september 2,1 PB aan data door de servers van Opera Mini bespaard zijn. Eén Petabyte is 1000 Terabyte.

Door nu te kijken naar de bedragen die telecom-operators gemiddeld per MB berekenen, en dit te vermenigvuldigen met de besparingen die het comprimeren oplevert, zou er wereldwijd op jaarbasis ruim 8 miljard dollar worden bespaard.

Het zijn met name de Amerikanen (die volgens Opera ruim 100 dollar per gebruiker per maand kunnen besparen) en de Britten (66 dollar) die voordelig uit zijn met de mobiele browser.

Uiteraard gelden deze besparingen niet voor flat fee-abonnementen. De enige winst die dan gehaald kan worden, is tijdwinst, omdat de pagina's sneller laden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: