abonneren

Supersnelle kwantumcomputer komt steeds dichterbij

Onderzoekers van het Kavli Instituut voor Nanowetenschappen aan de TU Delft zijn er in geslaagd om de omgeving van een kwantumdeeltje in hun greep te krijgen. Zo kunnen ze meer controle uitoefenen op een enkel elektron. Hiermee brengen zij de supersnelle kwantumcomputer weer een stapje dichterbij. Een van de unieke eigenschappen van kwantumdeeltjes is dat ze zich in meerdere toestanden tegelijk kunnen bevinden. Een atoom of elektron is dan in een zogenaamde superpositie van twee toestanden.
Zo kan bijvoorbeeld de zogenaamde 'spin' van een elektron tegelijk twee verschillende richtingen op gaan. Zo'n deeltje kan dus tegelijk 0 én 1 zijn, en niet alleen 0 óf 1 zoals bij een gewone computerschakeling. Dat maakt supersnel rekenwerk mogelijk.

Tot nu toe was het echter niet mogelijk om een deeltje gedurende een langere tijd in een bepaalde stand te houden, omdat de omgeving - ook bestaande uit kwantumdeeltjes- de toestand constant verstoorde. Juist daar kregen onderzoekers tot nu toe geen vat op, maar de onderzoekers zijn daar nu dus wel in geslaagd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord