abonneren

Supercomputer net zo krachtig als 2 miljoen laptops

Zeven maanden nadat IBM de krachtigste supercomputer ter wereld aankondigde, komt het bedrijf met het nieuws dat het een nog snellere computer bouwt. De nieuwe supercomputer heeft de rekenkracht van twee miljoen laptops.De nieuwe Sequoia-supercomputer zal in 2011 in dienst treden bij Amerikaanse ministerie van Energie. De computer komt te staan inde Lawrence Livermore National Laboratory.

De nieuwe Sequoia doet 20 petaflops aan berekeningen per seconde. Zijn voorganger, die ook wordt gebruikt door het ministerie van Energie, verbrak de 1 petaflopgrens. Peta is de term voor een biljard en FLOP is de afkorting van ‘floating points per second'.

De nieuwe supercomputer gaat samen met een kleinere computer genaamd Dawn atoomontploffingen simuleren. Volgens IBM kan de computer ook gebruikt worden voor weersverwachtingen of olieboringen.

IBM zegt dat de supercomputer energie-efficient is. De computer bestaat uit meerdere racks die bij elkaar ongeveer net zoveel ruimte in beslag nemen als 96 koelkasten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: