Sun en Intel sluiten samenwerkingsovereenkomst

Sun Microsystems en Intel hebben een strategische alliantie aangekondigd.
De overeenkomst behelst zowel Intel's ondersteuning van het Solaris besturingssysteem als Sun's beslissing om een serie servers en workstations te leveren, gebaseerd op Intel Xeon-processoren.

De overeenkomst heeft betrekking op Solaris-, Java- en NetBeans-software, Intel's Xeon-processoren en andere technologieën van de twee bedrijven. Als onderdeel van de samenwerking heeft Intel een Solaris OEM-overeenkomst getekend. Sun en Intel zullen verder gezamenlijk ontwikkel-, ontwerp- en marketingactiviteiten ontplooien.

Intel erkent Solaris als belangrijk besturingssysteem en als dé bedrijfskritische UNIX-versie voor Intel Xeon-gebaseerde servers. Ook ondersteunt Intel Sun's Java- en NetBeans-producten en zal het actieve ondersteuning bieden aan de OpenSolaris en open Java communities.

Nieuw platform
Sun zal in de eerste helft van dit jaar zijn portfolio versterken met systemen gebaseerd op Intel-architectuur geoptimaliseerd voor Solaris. Daarbij heeft Sun plannen om een uitgebreide serie Intel-gebaseerde servers en workstations te introduceren met single, dual en multicore-processoren die Solaris, Windows en Linux ondersteunen. Intel en Sun zullen ook samenwerken aan systemen met meer dan vier processoren, geoptimaliseerd voor Solaris.

"We zijn enthousiast over Intel's lange termijn plannen voor de Xeon-processor en de prestaties die we zien met Solaris en Java op dit platform", zegt Jonathan Schwartz, president en CEO van Sun Microsystems. "Het feit dat Intel Solaris ondersteunt en dit systeem als OEM-product gaat leveren, opent de weg naar nieuwe markten voor beide bedrijven, over de hele wereld. Dit is echt een historische samenwerking voor de bedrijfstak."

"We zijn erg blij om met Sun samen te werken om van Solaris op Xeon-processoren een geweldige oplossing te maken voor onze zakelijke klanten wereldwijd", zegt Paul Otellini, president en CEO van Intel. "Het samenbrengen van de beste technologieën van Sun en Intel zal leiden tot talloze innovatieve producten."

Intel en Sun moedigen softwareontwikkelaars (ISVs) en systeemleveranciers aan hun aanbod voor Solaris op Intel-gebaseerde systemen uit te breiden. Intel zal Sun daarbij ondersteunen in het optimaliseren van applicaties voor Solaris op Intel Xeon.

Intel en Sun verwachten dat de combinatie van Sun's open source Solaris en Java ontwikkelomgevingen met de Intel-architectuur een solide basis vormen voor ISV's om applicaties en webdiensten te ontwikkelen. Het Solaris-platform wordt ondersteund door meer dan 2.000 ISV's op meer dan 800 platforms die de benodigde schaalbaarheid, functionaliteit en beveiliging bieden om de razendsnelle groei van het netwerk bij te houden.

Beide bedrijven verwachten dat door de samenwerking het bereik van oplossingen die gebaseerd zijn op Intel Xeon-processoren en Solaris toeneemt. De acceptatie van Solaris zal gestimuleerd worden door de sterke marktpositie van Intel's Xeon en Solaris zorgt ervoor dat Intel meer vertegenwoordigd wordt in datacenter-, virtualisatie- en high performance computing-omgevingen. De twee bedrijven werken ook samen aan de snelle acceptatie van zakelijke Intel- en Sun-technologieën voor Sun-systemen die gebaseerd zijn op Intel Xeon-processoren inclusief Intel Virtualization Technology, Intel IO Acceleration Technology (IOAT) en Intel Demand Based Switching.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: