abonneren

Succes van netbook is redding computerverkoop

De verkoopcijfers van pc's vertonen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal een negatieve tendens. Niet geheel onverwachts helpt de stijgende verkoop van mini-notebooks de vraag op de consumentenmarkt overeind te houden.Volgens marktonderzoeker IDC zijn de resultaten over het tweede kwartaal van 2009 in Europa, het middenoosten en Afrika (EMEA) in overeenstemming met de verwachtingen. De economische situatie heeft effect op de uitgaven in deze regio, waarbij de zakelijke markt en EU-regio het meeste te lijden hebben.

Vooral in West-Europa drijft de verkoop van mobiele computers op de verkoop aan consumenten. Ondanks dreigend afname van inkomen, zijn de uitgaven van consumenten aan pc's niet ingezakt. De belangstelling is verschoven naar instapsystemen en makkelijk te veroorloven mini-notebooks. Als gevolg daarvan is de verkoop van mobiele computers aan consumenten het tweede kwartaal gegroeid met 32,9 %.

Met al 2,6 miljoen verkochte netbooks in het tweede kwartaal is de verwachting dat het eerste halfjaar op 5,3 miljoen stuks uitkomt. Volgens IDC is dit een gevolg van de sterke druk van de belangrijkste fabrikanten Acer en Asus. Samsung heeft ondertussen een derde plaats veroverd op de netbookmarkt. Het succes van de netbookverkopen komt ook doordat de netbookfabrikanten de mobiele telefoonproviders weten in te schakelen bij het promoten van de netbooks. Zo helpt de opkomst van de 3G-breedband netwerken de verkoop van de mobiele computers.

Op de totale pc-markt in EMEA staat HP nog steeds aan kop met een geringe terugval in verkoop ten opzichte van vorig jaar. Tweede in de ranglijst Acer is de enige pc-fabrikant die een respectabele groei van 17,8% heeft geboekt bij vergelijking tussen het tweede kwartaal van 2008 en 2009.
Dell, Toshiba, Asus en anderen krimpen in dezelfde vergelijking rond de 20%, met een gemiddelde daling van 9,8%.

Bron: IDC EMEA Quarterly PC Tracker.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: