abonneren

Studie: Gewelddadige games beïnvloeden de hersenen

Uit een onderzoek van de Radiological Society of North America (RSNA) onder 44 tieners blijkt dat het spelen van gewelddadige videogames invloed heeft op de hersenactiviteit. Deze invloed is niet te zien wanneer tieners games spelen waar geen geweld in voorkomt. Door het spelen van gewelddadige videogames wordt het gedeelte van de hersenendat over de emoties gaat geactiveerd, terwijl het gedeelte van de hersenendat gaat over zelfbeheersing, focus en concentratie gaat in activiteit afneemt.

De RSNA liet 22 van de 44 tieners een halfuur de gewelddadige game Medal of Honor: Frontline spelen en de andere 22 tieners een halfuur de game Need for Speed: Underground. Na het spelen van de games werd er een MRI-scan gemaakt van de hersenen van de tieners.

Uit de scans bleek dat accuratesse en reactiesnelheid niet werden beïnvloed door het spelen van de verschillende games. Op de scans was wel te zien dat de gewelddadige game bepaalde hersenfuncties had veranderd. De zogenaamde ‘vlucht-of-vecht’-respons van de hersenen werd geactiveerd door het spelen van de gewelddadige game. De effecten waren maar van korte duur en volgends de onderzoekers moet er meer onderzoek worden gedaan om te zien of er ook lange-termijn effecten zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: