abonneren

Studie: Geen verband oogkanker en gebruik mobieltje

Regelmatig bellen met een mobiele telefoon verhoogt niet het risico op oogkanker, ook wel oogmelanoom genoemd. Dit blijkt uit een Duits onderzoek.Het onderzoek is gehouden onder 1.600 mensen. Het onderzoek vond geen relatie tussen het gebruik van een mobiele telefoon en de kans om oogmelanoom te krijgen. De Duitse onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vakblad van het Duitse Nationale Kanker Instituut.

De bevindingen spreken de conclusies van een eerder onderzoek door dezelfde onderzoekers tegen. Toen dachten de onderzoekers dat er wel een mogelijke relatie was tussen oogmelanoom en hoe vaak iemand een mobiele telefoon gebruikt. Oogmelanoom is een agressieve vorm van kanker die zich snel verspreid door het lichaam. De kanker ontstaat in de cellen die pigment, genaamd melanine, produceren. Melanine bepaalt de huidskleur. De ogen hebben ook cellen die melanine produceren. Gelukkig is oogmelanoom een zeldzame vorm van kanker.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen de straling van mobiele telefoons en verschillende vormen van kanker. De meeste onderzoeken concluderen dat er geen aantoonbare relatie is tussen het gebruik van een mobiele telefoon en de verhoogde kans op bijvoorbeeld een hersentumor. De meeste onderzoekers waarschuwen wel voor het gebruik van mobiele telefoons door kinderen omdat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de langdurige blootstelling aan de straling van mobiele telefoons.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: