abonneren

Studenten bouwen printer die zonder inkt werkt

Studenten van de TUDelft hebben een printer zonder inkt geïntroduceerd. Inkless, een spin-off bedrijf van de TUDelft, geeft aan dat de techniek gereed is en dat ze op zoek zijn naar samenwerkingen met bestaande printerbedrijven.

Gecarboniseerd

Met de nieuwe techniek wordt papier niet bedrukt, maar gecarboniseerd. Het papier wordt verhit waardoor de kleur op specifieke plekken kan worden veranderd. Volgens de bedenker wordt de print ‘op de juiste diepte in het papier gezet, geeft een diepe zwarte kleur en is permanent’. Hoewel er met deze techniek nog niet in kleur kan worden geprint, kan men naast papier ook labels bedrukken met een print.Lees ook: 11 tips om alles uit je printer te halen.

Bonnetjes

Het idee van Inkless doet sterk denken aan de techniek achter thermische printers. Dit zijn printers die, net als de techniek van Inkless, tekst op papier zetten door gebruik te maken van hittegevoelig papier. Dit papier bevat chemicaliën die bij verhitting een verbinding aangaan, wat resulteert in een verkleuring op het papier. Thermische printers worden vandaag de dag vooral gebruikt voor het printen van bonnen, waarbij er tekst op een standaardrol met wit papier of voorbedrukt papier wordt geprint. Dit soort printers zien we vaak in oudere faxapparaten, kassasystemen, medische systemen, betaalsystemen in restaurant en lotto-systemen.

Permanent

Het nadeel van de huidige thermische printers is het feit dat de print kan vervagen. Boekhouders scannen vaak bonnetjes in en printen deze vervolgens met gewone inkt op normaal papier. Dit doet men vooral omdat de print op bonnetjes na enkele maanden kan vervagen en onleesbaar wordt. De TUDelft beweert dat ze dit probleem hebben getackeld en hun thermische print wel permanent is. Kunnen we binnenkort zonder inkt een permanente tekst op een A4’tje drukken? De tijd zal het leren.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: inkless

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord