abonneren

Stroomverbruik blu-ray probleem voor laptops

Nu duidelijk is dat blu-ray de formatenoorlog gewonnen heeft, zijn fabrikanten druk bezig om hun laptops uit te rusten met blu-raydrives. Natuurlijk is het een fijn vooruitzicht dat u waarschijnlijk nog dit jaar hd-films kan kijken op uw notebook, maar experts plaatsen nu toch wel een aantal vraagtekens.Het grootste vraagteken gaat over de batterijduur. Zoals het er nu naar uitziet, zal de gemiddelde laptop halverwege de film waarschijnlijk aan het stopcontact moeten, meent onder andere analist Josh Martin.
Dat hij het woord 'waarschijnlijk' gebruikt, heeft ook te maken met het feit dat fabrikanten die nu bezig zijn met de eerste generatie blu-ray laptops zelf geen informatie vrijgeven over het effect van blu-ray op de accuduur. "Maar houd er rekening mee dat lasers in blu-ray drives veel stroom verbruiken,"zegt een andere expert.

Daarnaast gebeurt het omzetten van blu-ray data naar beeld in veel gevallen uitsluitend software-matig, wat een enorme belasting van het CPU (en dus veel stroomverbruik) tot gevolg heeft.

De Blu-ray Disc Association zegt dat er geen reden is voor bezorgdheid, en dat er hard aan gewerkt wordt om het probleem op te lossen. Zo wordt bij een aantal van de nieuwste drives het omzetproces deels door de gpu (graphics processing unit) overgenomen. Daarvoor zijn wel de nieuwste modellen grafische kaarten van Nvidia en ATI nodig. Volgens de Blu-ray Disc Association zijn er op dit moment laptops in de maak die moeiteloos vierenhalf uur blu-ray kunnen afspelen. Volgens geruchten zouden dit weleens de XPS M1530 en de Inspiron 1420 van Dell kunnen zijn.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie