abonneren

Stroomkabels in de toekomst niet meer nodig

Onderzoekers van het American Institute of Physics hebben een methode bedacht om notebooks en mp3-spelers tot op een afstand van enkele meters draadloos van elektriciteit te voorzien.Hoewel de principes van draadloze overdracht van elektrische energie al eeuwen bekend zijn, waren er nogal wat praktische obstakels. Met name de afstand vormt tot nu toe een groot probleem, evenals de aanwezigheid van objecten die de energie-overdracht letterlijk in de weg staan.

De onderzoekers hebben nu een manier gevonden die in theorie tot op vijf meter zou moeten kunnen werken. Het draadloos transporteren van de energie, wat plaatsvindt bij een frequentie van 6,4 megahertz, werkt net als bij een radiozender en -ontvanger, inclusief de benodigde antennes. De ontvangende antenne moet resoneren met exact dezelfde frequentie om de energie te absorberen. Precies hetzelfde principe als dat van radio- en tv-uitzendingen. Maar anders dan bij traditioneel zenden, waarbij alle energie die niet wordt opgevangen in de ruimte verdwijnt, wordt hier de meeste energie die niet wordt opgevangen weer geabsorbeerd door de zender.

Van het concept bestaat nog geen werkend prototype, maar de rekenmodellen van de onderzoekers tonen aan dat het kan werken. Het zal dus nog wel even duren voor alle kabelspaghetti voorgoed de wereld uit is, maar het ziet er echt naar uit dat binnen afzienbare tijd apparaten echt draadloos zullen zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie