Media streamen en casten met dongles en andere gadgets

PCM testte adapters voor media streamen waarmee je een hdmi-signaal draadloos deelt met een ander scherm. De geteste oplossingen ‘streamen’ het beeld met verschillende methodes: ‘mirroring’, ‘casting’ en ‘sharing’ of een mengeling van deze technieken. Wat functioneert het best?

Kabels elimineren lukt tegenwoordig aardig met audio, maar als je scherminhoud wilt delen functioneert een kabel vaak nog het best. Gelukkig verbeteren de methodes om bewegende scherminhoud draadloos te streamen naar een ander scherm met de dag.

Streamen betekent dat beeld en geluid continu en realtime van het ene scherm naar het andere worden gestuurd. Scherminhoud draadloos delen kan door mirroring, casting en sharing, of een combinatie ervan.

Hieronder een selectie van zeven producten die in deze behoefte voorzien, en hoe ze bevallen.

Klik op de afbeelding voor groter formaat.

© PXimport

Google Chromecast Ultra

Media streamen

© PXimport

De Chromecast Ultra is de 4K-mediastreamer van Google. Behalve 4K-ondersteuning met hdr- en Dolby Vision-beeldverbetering biedt het apparaat niet méér dan de half zo dure, uiterlijk vrijwel identiek 2K-variant Chromecast V3. Wat we hier schrijven geldt dus ook voor die goedkopere versie die beperkt is tot 1080p@60Hz video versus 2160p@60 Hz voor de Ultra. Uiteraard kan de Ultra ook gebruikt worden op een full-hd-tv: als je van plan bent om ooit een 4K-tv aan te schaffen is het mogelijk interessant om nu al de duurdere Ultra-variant te kiezen.

Beide Chromecasts gebruiken de twee wifi-frequenties; de Ultra kun je daarnaast ook aan gigabit-ethernet koppelen. De ethernet-poort is geïntegreerd in de externe usb-voeding. Met behulp van de flexibele hdmi-kabel, die wanneer je hem niet gebruikt magnetisch op de achterkant vastklikt, sluit je de Chromecast eenvoudig aan op een tv of projector.

Een duidelijk instructiescherm op je tv vertelt je wat te doen om de dongle te configureren. Je hebt daarbij de keuze uit de Google Home-app voor Android en iOS gebruiken, of op een desktop of laptop naar een speciale url surfen. Vervolgens verschijnt op de tv een code zodat je weet dat je met de juiste Chromecast Ultra verbonden bent. Daarna geef je de Chromecast een naam, configureert het netwerk en kiest een Google-account. Is er een firmware-update dan wordt die vervolgens automatisch geïnstalleerd. Dit duurt een viertal minuten.

Vervolgens kun je media naar je tv sturen door op het Cast-pictogram te tikken in een compatibele app zoals Google Play, Netflix, Spotify, Tunein Radio, Youtube etc. De Chromecast haalt alles daarna zelf binnen en belast dus niet de accu van je mobiel. Wel gebruik je je mobiel als afstandsbediening om bijvoorbeeld media te pauzeren. Dat kan evenwel ook via stembesturing met Google Home.

De Chromecast is méér dan een audio- en video-caster/streamer. De recentste versie van Chrome (zowel de webbrowser als het OS) ondersteunt niet alleen het casten van websites, maar ook van de volledige computer-desktop van zowel macOS X, Chrome OS als Windows. Ook kun je het scherm van je Android-mobiel draadloos naar een groter scherm zenden. Visueel werkt dit uitstekend, maar er zit wel een zekere vertraging op de muisbewegingen en toetsenbordinvoer. Google Presentaties kun je eveneens naar een groter scherm casten.

Google Chromecast Ultra

8Score80

  • Pluspunten

  • 4K

  • Compact

  • Eenvoudig te installeren

  • Minpunten

  • Bediening via extern apparaat

  • Invoervertraging bij casten desktop

  • Niet alle apps kunnen casten

Crowdbeamer Go

Media streamen

© PXimport

Crowdbeamer Go is een mobiele oplossing waarmee je visuele presentaties die op een groot scherm worden getoond gelijktijdig deelt via de mobiele apparaten van aanwezigen. Deelnemers kunnen de ‘slides’ dan bewaren, becommentariëren en doorsturen. Crowdbeamer stuurt de getoonde beelden, video en audio rechtstreeks en realtime naar de clients. Dit in dezelfde resolutie als die van het hoofdscherm (tot 1080p@60Hz full hd). De verzonden beelden zijn dus even scherp als het origineel.

Deze oplossing is niet alleen geschikt voor verkooppresentaties, maar overal waar scherminhoud gedeeld wordt met een kleine of grote groep deelnemers. Denk aan vergaderingen, trainingen, seminars, conferenties, reisbegeleiding en tentoonstellingen.

Het zwart-oranje apparaat is ongeveer even klein als een doorsnee microcomputer en heeft een niet-verwisselbare 8.000mAh-accu. Bovenop is er een bedieningsknop en een oled-statusscherm (1,3 inch). Crowdbeamer gebruikt beide wifi-frequenties, met een draadloos bereik tot tien meter in gezichtslijn. Stel je de Crowdbeamer centraal op dan kun je presentaties delen in een cirkel van twintig meter. Wil je een groter bereik, dan koppel je meerdere Crowdbeamers aan elkaar.

Scan de qr-code en volg de instructies om het apparaat en de aangeschafte licenties te activeren. Het aantal beschikbare en gebruikte licenties is te zien op de het statusscherm. Dat toont ook de stand van de accu en informatie over het wifi-netwerk. Verbind de Crowdbeamer met de laptop of het apparaat met scherminhoud die je wilt delen (dit kan bijvoorbeeld ook een Apple TV zijn).

Via de uitgangen stuur je het beeld naar een beamer of ander scherm. Dat kan kruislings in beide richtingen, dus van hdmi van/naar vga. De videostream wordt ook via utp en de netwerkpoort uitgestuurd, zodat die bruikbaar is voor andere apparaten. Het statusscherm toont het aansluittype voor zowel in- als uitgang. Daarnaast verschijnt ook ‘streaming’ wanneer de scherminhoud succesvol gedeeld wordt.

Deelnemers installeren de app voor Android, iOS, macOS X of Windows, verbinden met het Crowdbeamer wifi-netwerk en kunnen vervolgens de presentatie volgen, in- en uitzoomen op de gedeelde schermen, schermen opslaan en schermen samen met eigen notities bewaren.

Crowdbeamer is een echte plug-and-play oplossing. Wij hadden alles binnen de tien minuten aan de praat. Scherminhoud wordt instant gedeeld. Ook bewegende video wordt vrijwel zonder haperingen doorgestuurd naar de clients. Wij testten dit succesvol uit op beide wifi-frequenties met de ‘HD Test 1080P Full HD (Avatar)’-video op Youtube.

Crowdbeamer Go

8Score80

  • Pluspunten

  • Draagbaar

  • Samenwerkingsopties

  • Eenvoudig beelden delen met alle deelnemers

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Maximaal 25 deelnemers met standaardversie

EZCast Pro & Pro II Dongles

Media streamen

© PXimport

EZCast Pro en Pro II zijn casting-dongles met het format van een forse memory-stick, maar dan met een hdmi-aansluiting in plaats van een usb-aansluiting. Op de zijkant is er wel een micro-usb-poort die mhl-compatibel is. Met een schuifschakelaartje activeer je de gewenste video-uitvoer. Standaard is hdmi actief en dan werkt de micro-usb-poort als stroomtoevoer. Als voeding kan een vrije usb-poort op de monitor, tv of projector dienen, of een losse 5V/1A usb-voeding.

Kies je voor mhl-uitvoer dan moet het mhl-apparaat minimaal 900 mA stroom leveren, of anders is er geen beeld. De EZCast-dongles zijn compatibel met Miracast, AirPlay en dlna. De Pro II heeft een krachtigere soc en meer geheugen en kan ook 4K-video aan, terwijl de ‘gewone’ Pro 2K-video levert. Nog een verschil tussen beide dongles is dat de Pro II ook ac-wifi aankan, terwijl de Pro beperkt is tot b/g/n-wifi.

Plaats de dongle in een vrije hdmi-poort, sluit de voedingskabel aan en schakel de tv, monitor of projector naar de hdmi-input. Je ziet een scherm met verbindingsinformatie en een qr-code waarmee je de (ook Nederlandstalige) EZCast Pro-app voor Android, iOS, macOS X of Windows downloadt.

In het instellingenmenu is er een optie om bij een mobiele apparaat een bestaande internetverbinding door te lussen via wifi of 3g/4g met behulp van de hotspot-functionaliteit. De dongle werkt tevens via een router.

Sommige ‘viewers’ zoals die voor foto’s of voor MS Office-, Apple iWorks- en Adobe PDF-documenten hebben een sketch-optie voor annotaties. Ook de webbrowser heeft een functie om aantekeningen te maken. In het hoofdmenu is er ook nog het EZBoard, waarmee meerdere deelnemers aantekeningen op hetzelfde scherm kunnen maken. Ze zien dat dan realtime op het grote scherm én op hun eigen apparaten.

Naast casten vanuit het app-menu is er ook een optie om het scherm van je apparaat (zonder audio) op een ander scherm te spiegelen (mirror-optie). Bij Mac en Windows kun je als alternatief voor spiegelen de desktops draadloos uitbreiden. Ten slotte kun je de dongle ook in Miracast-modus plaatsen. De EZCast-dongles zijn heel flexibel inzetbaar, maar de vele opties maken het wel ingewikkeld. Het is geen overbodige luxe om de handleiding te raadplegen.

EZCast Pro Dongle

7Score70

  • Pluspunten

  • Veel mogelijkheden

  • Compact

  • Betaalbaar

  • Minpunten

  • Ingewikkeld

  • Geen screensaver

EZCast Pro II Dongle

10Score100

  • Pluspunten

  • Veel mogelijkheden

  • Compact

  • 4K

  • Minpunten

  • Ingewikkeld

  • Geen screensaver

EZCast Pro Box B02

Media streamen

© PXimport

De EZCast Pro Box B02 werkt precies op dezelfde manier en gebruikt exact dezelfde software als beide EZCast dongles. Dit apparaat ziet eruit als een compacte wifi-router, compleet met twee verwijderbare antennes. Het wifi-signaal is in beide frequenties bruikbaar, werkt over grotere afstand en ondersteunt ook meer gelijktijdige gebruikers dan de dongles.

Nog een verschil is dat de Box over een fast-ethernetpoort beschikt. Ook heeft de Box een seriële (uart)-poort die bijvoorbeeld kan worden gebruikt om bepaalde functies van een videoprojector aan te sturen (via een eigen applicatie die je ontwerp met behulp van de vrij beschikbare sdk). Een andere mogelijke toepassing, interessant in een bedrijfsomgeving, is het van een afstand controleren van één of meerdere Box-apparaten met behulp van het snmp-protocol. De benodigde seriële kabel wordt trouwens meegeleverd. Ten slotte heeft de Box een extra usb2.0-poort voor een externe usb-schijf of -stick met media-inhoud. De inhoud is daarna beschikbaar in de EZCast Pro-app voor projectie.

De EZCast-adapters hebben enkele geavanceerde mogelijkheden die wellicht pas duidelijk worden als je de handleiding raadpleegt. Zo is er een splitscreen-optie waarmee twee of vier deelnemers tegelijk informatie draadloos op een extern scherm kunnen projecteren. Standaard is de eerste die verbindt de ‘host’ die alles controleert en de rest zijn ‘gasten’ die toestemming van de host nodig hebben om te projecteren. Via een speciaal admin-menu beveilig je een en ander, zowel op gebruikers- als op apparaatniveau. Daarnaast is het mogelijk om de EZCast met een pincode te beschermen. Een ander optie is om het camerabeeld van een mobiel of tablet ‘live’ te projecteren.

EZCast Pro Box B02

10Score100

  • Pluspunten

  • Veel mogelijkheden

  • Ethernet

  • Externe schijf aansluitbaar

  • Minpunten

  • Ingewikkeld

  • Geen screensaver

  • Duur

Marmitek GigaView 811 & 821

Media streamen

© PXimport

Marmitek GigaView is in essentie een draadloze versie van een hdmi-kabel: verbind, splits en vervang de kabel draadloos tot 1080p@60Hz-videoresolutie, met ondersteuning van bitstream-audio en 3d-video. De draadloze verbinding maakt geen gebruik van wifi, maar van een bedrijfseigen draadloze connectie in de licentievrije 5,1- tot 5,6 GHz-frequenties, waarin overigens ook ac-wifi actief kan zijn. Het videosignaal wordt zonder vertraging of ‘latency’ gecomprimeerd met visual lossless compression (vlc), dus zonder zichtbare compressiesporen in het beeld en zonder verlies van videoframes.

De kleinere en goedkopere GigaView 811 werkt tot tien meter in gezichtslijn en tot vijf meter door muren. Bij de GigaView 821 stijgt dit tot dertig meter in gezichtslijn en tot vijftien meter door muren. Nog een verschil tussen beide draadloze videozenders is dat de 821 een infrarode afstandsbediening kan doorlussen. Zo kun je hdmi-apparatuur in een gesloten kast bewaren en toch bedienen met je eigen ir-remote.

GigaView gebruikt aparte zenders en ontvangers. De ontvangers hebben dezelfde compacte omvang (een sigarendoosje groot), maar de zenders verschillen: een staafje met één hdmi-aansluiting op de voorkant bij de GigaView 811 en een smal en breed bakje (twee keer groter dan de ontvanger) bij de GigaView 821. Het grotere model heeft achteraan twee hdmi-ingangen en één hdmi-uitgang. Dankzij de ‘loop-through’-functie kan de GigaView 821 desgewenst hetzelfde full-hd-signaal draadloos naar twee verschillende schermen sturen.

Nadat alles is aangesloten, verbinden zender en ontvanger zichzelf automatisch. Aan de hand van leds op de apparatuur los je eventuele problemen op. Bijvoorbeeld als er binnen de tachtig seconden geen verbinding mogelijk is, blijven de blauwe leds knipperen. Je kunt zender en ontvanger dan iets dichter bij elkaar brengen en ze zullen dan vanzelf een verbinding maken, aangeduid door stabiel brandende leds. Daarnaast verschijnen pictogrammen op het bestemmingsscherm met informatie over de verbinding en de resolutie.

De GigaViews zijn vooral bedoeld om settopboxen en dvd-spelers draadloos aan een tv of projector te koppelen. Maar je kunt deze oplossing ook perfect gebruiken om een computer of console draadloos met een scherm te verbinden. Uiteraard moet je dan zelf nog voor de nodige draadloze invoer-apparatuur zorgen. We merkten geen verschil met betrekking tot videokwaliteit of reactiesnelheid van (via bluetooth aangesloten) muis en toetsenbord tussen een rechtstreeks of via GiagaView gekoppelde Windows-pc.

Afhankelijk van hoeveel 5GHz-apparatuur er in de buurt is, kan het soms even duren voor het signaal zich stabiliseert en helemaal zuiver is. Zo lang dat niet het geval is, zie je soms blokvorming of ‘ghosting’.

Marmitek GigaView 811

7Score70

  • Pluspunten

  • Compact

  • Eenvoudig

  • Geen verschil met hdmi-kabel

  • Minpunten

  • Prijzig

  • 5GHz-band moet zo vrij mogelijk zijn

Marmitek GigaView 821

8Score80

  • Pluspunten

  • Eenvoudig

  • Grote overbrugbare afstand

  • Geen verschil met hdmi-kabel

  • Minpunten

  • Duur

  • 5GHz-band moet zo vrij mogelijk zijn

Conclusie

Alle geteste adapters hebben hun sterktes en zwaktes. Zo is Crowdbeamer onklopbaar voor professioneel gebruik, maar dat merk je ook aan de prijs. De oplossingen van Marmitek zijn vooral interessant als je een eenvoudig draadloos alternatief zoekt voor een hdmi-kabel.

De adapters van PureLink combineren functies die interessant zijn voor zowel privé- als professioneel gebruik, maar de vele mogelijkheden zijn in het begin overweldigend. Het eenvoudigste apparaat met toch veel mogelijkheden is de Google Chromecast Ultra, onze Slimme Koop. Best Getest is de EZCast Pro II Dongle.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten