Strakke site in een handomdraai (Partnerbijdrage)

Websites bouwen is over het algemeen iets dat is weggelegd voor professionele webdesigners, maar als je daar gebruik van maakt kan dat aardig in de papieren gaan lopen. Voor een privépersoon, een klein bedrijf of start-up kunnen die kosten net teveel van het goede zijn waardoor ‘project website’ in de ijskast blijft liggen. Een alternatieve oplossing is gebruikmaken van een website-ontwerppakket, maar de leercurve daarvan is vaak toch wat aan de steile kant. Dat het ook makkelijk kan, bewijst STRATO met Sitebuilder Pro. Een compleet pakket, inclusief hosting en domeinnaam.

Dit artikel wordt je aangeboden door STRATO

De Sitebuilder Pro is een online draaiend ontwerppakket waarmee je razendsnel sites van hoogwaardige kwaliteit maakt die in geen enkel opzicht onder doen voor ‘designsites’. Je kunt je dus volledig concentreren op de boodschap die je te melden hebt, de achterliggende techniek heb je eigenlijk niks mee van doen!


Ontwerp

Het werkt allemaal simpel: bestel STRATO Sitebuilder Pro en leg gelijk een domeinnaam vast. Log vervolgens in op je STRATO account en klik op de knop Naar Sitebuilder. Wacht even tot de cloudapp is gestart en je kunt aan de slag! Klik allereerst op het tabblad Ontwerp en dan links op Lay-out en kies een sjabloon van je gading. Dit sjabloon zorgt voor een door je hele site consistente aanblik!

Kies een ontwerp, er is keuze genoeg uit verschillende sjablonen.

 

Aanpassen

Alle onderdelen die nu in beeld zijn, zijn naar wens aan te passen. Wil je bijvoorbeeld het logo veranderen, houd dan even de muis stil boven het logo en klik op het cameraatje. Sleep de afbeelding die je in je logo wilt gebruiken vanuit de Windows Verkenner of het bureaublad naar de dropzone en klik op Start. Selecteer de afbeelding dan in het overzicht met plaatjes en klik op OK. Op dezelfde manier zijn andere (al dan niet standaard-) afbeeldingen op de site naar wens aanpasbaar.

Pas het logo of andere afbeeldingen in het sjabloon aan.

 

Expert

Tekst aanpassen is een kwestie van ergens in een bestaande tekst of tekstveld klikken, waarna je een en ander naar eigen wens kunt aanpassen. Wil je overigens net wat meer opmaakmogelijkheden, klik dan helemaal bovenaan de Sitebuilder Pro-pagina op de knop Expert. Hierdoor schakel je over naar een modus met flink wat meer mogelijkheden. Vrees echter niet: als je een béétje gevoel hebt voor het opmaken van bijvoorbeeld een Worddocument, dan hoef je geen angst te hebben voor deze Expert-modus. En terugschakelen naar Standaard kan natuurlijk altijd!

In de Expert-modus krijg je de beschikking over meer vrijheden, bijvoorbeeld op het gebied van tekstopmaak.

 

Structuur

Een website bestaat over het algemeen niet uit één enkele pagina, maar ook uit onderliggende pagina’s. Door op Websitestructuur aan de linkerkant te klikken opent een paneel waarin je alle pagina’s eenvoudig kunt beheren. Klik op Bewerken en je kunt individuele pagina’s verwijderen, toevoegen of verplaatsen. Het mooie is dat het sitemenu volautomatisch wordt aangepast.

De ingebouwde paginabeheerder werkt simpel, snel en doeltreffend.

 

Het websitemenu wordt volautomatisch aangepast.

 

Widgets

Middels een klik op de tab Elementen bovenaan de Sitebuilder Pro-pagina zijn eenvoudig interactieve elementen aan je site toe te voegen die normaal gesproken flink wat programmeerwerk en planning vereisen. Wil je een fotogallerij toevoegen? Kwestie van op Widgets klikken en daarna de betreffende widget naar een plek op een pagina slepen. Op dezelfde manier zijn zaken als een diavoorstelling, kaart, gastenboek, RSS-feeds of zelfs een complete webwinkel razendsnel aan je website toe te voegen. Al deze onderdelen zijn vrij configureerbaar door je muiscursor even stil te houden boven zo’n ingevoegd element en dan op de knop met het tandwieltje te klikken.

Configureer een widget naar wens.
 

Publiceren

Heb je eenmaal een goed gevulde site gebouwd, dan is het tijd om deze te publiceren. Klik voor de zekerheid eerst nog even op de knop Voorbeeld om te kijken of alles in orde is. Ok? Kik dan op de knop Publiceren, in veel gevallen is je site meteen responsive en goed te lezen op tablets of smartphones. Zo weet je zeker dat iedere bezoeker jouw site perfect in beeld krijgt. Eventueel finetunen van de mobiele weergave of andere functies doe je overigens via een klik op de tab Instellingen in Sitebuilder Pro.

Er wordt meteen een mobiele site gegenereerd!

Geschreven door: admin-0 op

Category: Workshop, Algemeen

Tags: Strato, website, sitebuilder