abonneren

Stichting Thuiskopie wil vergoeding voor mp3-speler

Stichting de Thuiskopie wil dat consumenten bij de aanschaf van een mp3-speler of harddiskrecorder een bijdrage betalen als vergoeding voor artiesten. De stichting overweegt zelfs een rechtszaak tegen de Staat.De stichting int namens rechthebbenden in de muziek- en filmindustrie vergoedingen voor het maken van kopieën van werk op blanco cd's en dvd's. Stichting de Thuiskopie wil nu ook een extra bedrag heffen op de prijs van mp3-spelers en harddiskrecorders, zodat artiesten ook worden gecompenseerd voor het kopiëren van muziek op deze apparaten.
In 2007 is de regeling die de heffingen mogelijk maakt bevroren, waardoor de heffingen niet konden worden uitgebreid naar andere dragers. Dit gebeurde nadat was gebleken dat het vergoedingenstelsel niet naar behoren werkte. Artiesten kregen geen of onvoldoende vergoedingen en bovendien werd erg lang gewacht met het uitkeren van de bedragen.

Twee jaar later wil Stichting de Thuiskopie alsnog het stelsel uitbreiden naar mp3-spelers en harddiskrecorders. De stichting beraadt zich op een gang naar de rechter, om alsnog het vergoedingenstelsel uit te breiden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: