abonneren

Steve Jobs roept op tot einde DRM-beveiliging

Steve Jobs, de topbaas van Apple, heeft in een open brief op de website van Apple de vier grootste muziekuitgeverijen opgeroepen om te stoppen met DRM en voortaan al hun muziek te verkopen zonder kopieerbescherming. Volgens Jobs heeft het gebruik van DRM geen nut aangezien de muziekuitgeverijen 90 procent van hun muziek verkopen zonder DRM-kopieerbeveiliging.
Jobs claimt dat wanneer de muziekindustrie zou stoppen met DRM er meer online muziekwinkels zouden komen en er meer draagbare muziekspelers zouden worden ontwikkeld. Dit zou alleen maar in het voordeel van de muziekuitgeverijen werken.

De open brief van Jobs is nogal hypocriet gezien het feit dat Jobs zelf de iPod zo heeft gebouwd dat een gebruiker alleen via Apple's eigen iTunes-muziekdienst er muziekbestanden op kan zetten. Apple maakt daarbij zelf gebruik van de Fairplay DRM dat voorkomt dat een gebruiker niet meerdere kopieën kan maken van muziek die hij gekocht heeft.

Eind januari is Apple door Europese consumentenorganisaties gewaarschuwd dat het zijn iTunes-muziekdienst voor 1 oktober moet open stellen of anders voor de rechter zal worden gesleept.


Bron: Jobs open brief

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: