abonneren

Steve Jobs niet langer de baas van Apple

Steve Jobs treedt terug als CEO van Apple en wordt opgevolgd door de huidige tweede man Tim Cook. Jobs wordt al jaren geplaagd door ernstige ziekte en is al enkele keren langdurig op ziekteverlof gegaan. Nu stopt de 55 jarige Jobs definitief.

Jobs die Apple samen met Steve Wozniak oprichtte heeft het bedrijf tot twee maal toe tot een ongekend succes weten te brengen. Hij wordt alom gezien als de bedenker, initiator en drijvende kracht achter de successen van Apple. Het grootste succes was wel de Macintosh computer, maar ook iTunes, iPod de iPhone en momenteel de iPad zijn de grote succesnummers van Apple. 97% van de Apple werknemers ziet Jobs als de meest succesvolle CEO’s en denken dat Jobs een belangrijke bijdrage aan het succes van Apple heeft geleverd, door de manier waarop hij Apple leidde.

Tim Cook verving Steve Jobs al gedurende de perioden dat Jobs met ziekteverlof was. Hij had dan de dagelijkse leiding als Chief Operating Officer. Samen met Jobs heeft hij Apple gestroomlijnd tot een efficiënt bedrijf. Het vertrek van Jobs komt niet heel onverwacht en het aanstellen van Tim Cook als vervanger ook niet. Er waren al geruime tijd geruchten over het vertrek en de opvolging van Jobs.

Jobs zal Apple niet helemaal verlaten. Hij gaat door als president commissaris in de raad van commissarissen en als werknemer van Apple. Jobs zegt in zijn afscheidsbrief aan het personeel: “ Ik heb altijd gezegd dat als er ooit een dag zou komen dat ik mijn verplichtingen en verwachtingen als Apple’s CEO niet meer waar kon maken, jullie de eersten zouden zijn die het te horen zouden krijgen. Helaas: vandaag is die dag.”

Jobs stopt op een hoogtepunt. De waarde van Apple op de aandelenmarkt is sinds kort het hoogste van de wereld. Verwacht wordt dat de koersen van Apple wel negatief zullen reageren op het vertrek van Jobs. Die koersen zijn momenteel echter zo hoog dat het bedrijf zich wel wat koersval kan permitteren.

Jobs verwacht in zijn brief dat: “Apple zijn mooiste en meest innovatieve tijd nog tegemoet gaat. Hij verheugt zich erop het aan de zijlijn mee te maken en vanuit zijn nieuwe rol bij te dragen aan het succes.”

Eerder al deze maand werd bekend dat de geautoriseerde biografie van Jobs eerder dan verwacht al in november zal verschijnen. Dit bericht was aanleiding tot de speculatie dat de gezondheidstoestand van Jobs achteruitgaat.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: