Stemwijzer bewaart uw gegevens

© CIDimport

Stemwijzer bewaart uw gegevens

Geplaatst: 7 maart 2007 - 09:03

Aangepast: 17 november 2022 - 08:40

Martijn Overman

De veel geraadpleegde Stemwijzer blijkt alle ingevulde antwoorden te bewaren, gekoppeld aan het ip-adres van de betreffende gebruiker. Volgens veiligheidsonderzoeker Wouter Teepe van de Radboud Universiteit Nijmegen schendt Stemwijzer de privacy van de bezoekers door ip-gegevens in combinatie met de beantwoorde stellingen te bewar

Stemwijzer bewaart uw gegevens

De veel geraadpleegde Stemwijzer blijkt alle ingevulde antwoorden te bewaren, gekoppeld aan het ip-adres van de betreffende gebruiker.

Volgens veiligheidsonderzoeker Wouter Teepe van de Radboud Universiteit Nijmegen schendt Stemwijzer de privacy van de bezoekers door ip-gegevens in combinatie met de beantwoorde stellingen te bewaren. Het ip-adres is door een opsporingsinstantie snel te herleiden tot een persoon, van wie op deze manier de politieke voorkeur bekend kan worden.

Het programma zelf draait lokaal op de pc van de gebruiker, maar achteraf worden de gegevens naar de server van de Stemwijzer gestuurd. Volgens Teepe is er geen enkele technische noodzaak voor die laatste stap. De onderzoeker zou graag zien dat een privacybeleid wordt vaststgesteld en gepubliceerd. Dat is nu nog niet het geval.

Jochum de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de Stemwijzer verzorgt, geeft aan dat de gegevens worden bewaard voor statistieken. Wel verstrekt het IPP een deel van de informatie voor onderzoeksdoeleinden aan de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen. Dat gebeurt volgens De Graaf zonder ip-adres of andere gegevens die kunnen leiden naar een persoon.

In het radioprogramma Radio Online liet De Graaf dinsdagavond blijken niets te begrijpen van alle ophef. Op de vraag van Teepe of de werkwijze wordt aangepast, nu is gebleken hoe gevoelig het ligt, gaf hij aan dat niet te overwegen. Het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoekt de zaak.

Stemwijzer is de meest geraadpleegde hulp bij verkiezingen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 werd de site een kleine 5 miljoen keer bezocht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten