Stemmen via internet vanuit het buitenland

Nederlanders in het buitenland kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november hun stem via internet uitbrengen. Dit gebeurt bij wijze van experiment. Niet alleen kiezers die permanent in het buitenland wonen, kunnen hun stem uitbrengen via internet. Ook kiezers die voor werk op 22 november in het buitenland zijn, kunnen stemmen via internet.

Kiezers die in het buitenland wonen en willen stemmen via internet moeten zich hiervoor registreren vóór 10 oktober. Voor kiezers die bij een Nederlandse gemeente staan ingeschreven en die vanuit het buitenland via internet willen stemmen, is de registratiedeadline 25 oktober. Op de site Kiezenuithetbuitenland.nl kunnen kiezers registratieformulieren en informatie vinden. Na registratie ontvangt de kiezer per post een stemcode waarmee hij van zaterdag 18 november 7.30 uur tot en met woensdag 22 november 21.00 uur (Nederlandse tijd) kan inloggen om zijn stem uit te brengen.
Na afloop van de verkiezingen kan de kiezer controleren of zijn stem juist is meegeteld in de verkiezingsuitslag. Iedereen die dat wil kan controleren of het stembureau de ontvangen stemmen juist heeft geteld.

Het voordeel van stemmen via internet is dat uitgebrachte stemmen direct bij het stembureau binnenkomen. Of briefstembiljetten op tijd aankomen, is afhankelijk van de snelheid van de post in het buitenland. Ten opzichte van briefstemmen kunnen kiezers nu bovendien wachten met het uitbrengen van hun stem tot de verkiezingsdag zelf, zodat zij meer van de campagne en lijsttrekkersdebatten kunnen volgen.

Nieuw is stemmen via internet niet. Ook bij de Europese verkiezingen in 2004 konden kiezers in het buitenland via internet hun stem uitbrengen.

Grote vraag is natuurlijk wanneer het voor iedereen mogelijk zal worden om via internet te stemmen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: