abonneren

Stemcomputers definitief in de ban

Het rode potlood is weer helemaal terug van weggeweest: de ministerraad heeft besloten om alle soort stemcomputers in de ban te doen. De stemcomputers zouden te gevoelig zijn voor afluisteren. Dit werd al eerder bewezen door onder andere het tijdschrift Bright.De ministerraad oordeelt dat de huidige apparatuur niet 'afluister'-veilig genoeg is, en dat de ontwikkeling van nieuwe apparatuur te veel geld kost. Daarom wordt weer gewoon teruggegrepen op het ouderwetse rode potlood en het stembiljet.
Daarmee zet het kabinet ook een streep door de plannen om gebruik te gaan maken van elektronische stemprinters, die veiliger zouden zijn dan de stemcomputers.

Het besluit is een overwinning voor Rop Gonggrijp, ooit oprichter van het Nederlandse hackerblod Hack-Tic. Hij heeft nooit veel vertrouwen in stemcomputers gehad en krijgt dus nu zijn gelijk. Nederland is niet het enige land waar stemcomputers kritisch bekeken worden: ook in Amerika ontstaat er steeds meer wantrouwen tegen deze manier van stemmen.

Webwereld

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: