Stelling: Cryptomunt Facebook Libra wordt een succes

Facebook wil een eigen cryptovaluta lanceren, Facebook Libra. Die moet wereldwijd beschikbaar komen en een alternatief worden voor de traditionele bankrekening. Financiële instituten en overheden volgen het plan met argusogen, net als privacyvoorvechters. De vraag is: betalen we straks allemaal online met Libra’s?

Sonja Loth, directeur Socialinc

“Ja, mits de Libra binnen een jaar ook echt beschikbaar komt. En dat wordt een uitdaging omdat instanties en overheden, vooral in de Verenigde Staten, moeite doen om Facebooks plan tegen te houden. Als dat lukt, wordt de Libra niets."

"Ik vraag me af of Facebook nog te temmen is, maar het blijft vooralsnog een onzekere en interessante kwestie. Er valt in ieder geval genoeg aan te merken op de Libra. De munt is centraal gestuurd en Facebook heeft veel invloed, terwijl ik het bedrijf na alle schandalen niet meer vertrouw op mooie woorden en intenties.”

Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION

“Ja, ik denk dat Facebook zo groot is dat de massa wel met Libra gaat betalen. Alle privacyschandalen zullen daar weinig invloed op hebben. Facebook is na alles nog steeds heel populair. De valuta zelf is een heel interessant experiment, onder andere omdat de bestaande financiële wetgeving er niet op voorbereid is."

"Banken zijn bang omdat Libra een inbreuk is op de financiële architectuur zoals we die al heel lang kennen en daarom zullen ze er alles aan doen om Facebooks plan te blokkeren. Ik denk dat Facebook na veel gedoe een compromis zal sluiten met overheden.”

Jarno Duursma, trendwatcher

“Nee, ik moet nog zien dat wetgevers in verschillende landen toestemming gaan geven voor dit betaalmiddel. Zeker de landen met een weinig stabiele munt zullen niet happig zijn op zo’n concurrent. En het lijkt me ook lastig voor Facebook om de koers van de Libra stabiel te houden; onderschat dat niet."

"Daarnaast weet ik niet of het wenselijk is dat de gebruiker achterliggende informatie van zijn financiële transacties deelt met een commerciële partij die er buitengewoon vaak blijk van heeft gegeven een gebrekkig moreel kompas te hebben.”

Hans de Zwart, directeur Bits of Freedom

“Nee, nou ja, dat weet niemand, maar ik hoop het niet. Ik zie meerdere problemen in het Libra-plan. Facebook belooft bijvoorbeeld het betaalverkeer en jouw persoonlijke data gescheiden te houden, maar een belofte waar Facebook zich aan houdt, moet ik nog tegenkomen."

"Daarnaast ligt betaalcensuur op de loer. Een kleine groep dominante bedrijven kan andere partijen de toegang tot Libra ontzeggen en dat is vooral een risico als de valuta succesvol wordt. Ik vind het vanwege Facebooks onbetrouwbare gedrag en slechte reputatie volledig terecht dat de Amerikaanse overheid dit plan scherp in de gaten houdt.”

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: facebook, crypto, libra