abonneren

SSD binnen een paar jaar net zo goedkoop als HDD

Solid State-geheugen (dat gebruikmaakt van flashgeheugen) heeft veel voordelen ten opzichte van de traditionele harde schijven waarmee de meeste computers en notebooks momenteel nog zijn uitgerust. Alleen qua prijs moet er voor SSD nu nog meer worden betaald dan voor de reguliere HDD. Goed nieuws: volgens Samsung zullen SDD-prijzen binnen een paar jaar dalen naar het niveau van HDD.De voorspelling wordt gedaan door Brian Beard, marketing manager flash geheugen bij Samsung.
Hij legt uit dat er bij traditionele harddisks redelijk vaste prijzen zijn vastgelegd voor de verschillende onderdelen - de schrijfkoppen, de printborden, enzovoorts. Het verhogen van de capaciteit of snelheid van HDD brengt in verhouding nauwelijks extra kosten met zich mee. Bij SSD ligt dat anders. De vaste componenten van dit opslagmedium zijn dan wel lager dan bij HDD, maar het toevoegen van extra capaciteit (lees: het toevoegen van extra flash geheugen) kost hier relatief gezien juist wel veel.

Wanneer de prijzen van flash geheugen gaan dalen, zullen logischerwijs ook de prijzen van SDD naar beneden gaan. Volgens Beard zal dit binnen nu en een paar jaar gaan gebeuren.

Bij een solid state schijf worden de gegevens niet bewaard op ronddraaiende magnetische schijven zoals dat bij een normale harddisk het geval in. In plaats hiervan wordt gebruik gemaakt van flashgeheugen. Dat resulteert in een aantal voordelen: een solid state harde schijf is vanwege het ontbreken van draaiende onderdelen stil, gebruikt 50% minder energie en is tot 100 keer sneller bij het lezen en schrijven van data.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie