Al jaren ben ik een echte fan van de zoekmachine Google. Ik zoek dagelijks van alles op: technische specificaties, trivale feitjes over vergeten artiesten, handige computertips en noem maar op. Als je snel en blind kunt typen, is Google een genot om mee te werken. Je denkt na over het onderwerp, en terwijl je onbewust je vingers over het toetsenbord laat vliegen, zie je de gezochte antwoorden op de gestelde vragen direct op je beeldscherm verschijnen.

Nu kun je tegenwoordig Google al een tijdje ook raadplegen op je mobiele telefoon. Vanwege het gepriegel op het kleine toetsenbordje kost het meer tijd om een zoekopdracht in te voeren. Daarom was ik ook zo blij dat de zoekgigant een tijdje terug de nieuwe dienst Google Voice Search introduceerde. Met het simpelweg uitspreken van een zoekterm kun je Google activeren. Superhandig als je met twee volle boodschappentassen even snel iets moet opzoeken.

De dienst werkt op basis van spraakherkenning. Nu weet ik dat spraakherkenning een aparte tak van sport is. Ik heb al een aantal malen gewerkt met het pakket Dragon NaturallySpeaking van Nuance. Deze software is in staat om gesproken woorden om te zetten in tekst op uw beeldscherm. Dragon NaturallySpeaking van Nuance werkt niet gelijk na installatie: u moet eerst een aantal voorbeeldzinnen inspreken zodat het programma aan uw stem kan wennen. Bij Google Voice Search zijn geen oefeningen vereist. Direct na installatie van de gratis app (zowel iPhone als Android) kunt u aan de slag. Dit technische hoogstandje verdient natuurlijk alle lof.

Hoe heeft Google dit voor elkaar gekregen? Ze hebben 500 Nederlanders uit verschillende regio’s (met dito accenten en dialecten) een groot aantal zinnen laten inspreken. Op deze manier kan Google overweg met de verschillende manieren waarop een bepaald woord wordt uitgesproken. Werkt het in de praktijk helemaal perfect? Nee, helaas maakt Google Voice Search soms nog weleens een paar foutjes. Voor de grap heb ik een aantal voor- en achternamen van collega’s uitgesproken in de applicatie van Google. Het resultaat? Als ik internetpagina’s opvraag waarin mijn collega Dick Pater voorkomt, krijg ik in de zoekresultaten pagina’s waarin het woord dictator voorkomt. Bij het inspreken van mijn eigen naam (Marc Boersma), krijg ik pagina’s te zien met Ahmed Marchouch. Bij in het inspreken van een voor- en achternaam van een bekende Nederlander, lijkt het wel altijd goed te gaan. Spreek uit Andre Hazes en u komt uit op de internetpagina van Nederlandse beste volkszanger aller tijden.

Wat zijn uw ervaringen met Google Voice Search? Bent u na het uitspreken van bepaalde woorden op gekke zoekresultaten gestuit? Graag verneem ik uw bevindingen, zodat we in PCM eens de leukste vergissingen van Google Voice Search eens op een rijtje kunnen zetten.

Marc Boersma, redacteur PCM

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten